IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Янис Варуфакис отново ще опита да разбие системата

Бившият финансов министър на Гърция създаде нова партия и заяви, че не е променил позициите си от 2015 г.

16:26 | 28.03.18 г. 5
<p>
	Янис Варуфакис. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Янис Варуфакис. Снимка: Ройтерс

Бившият финансов министър на Гърция Янис Варуфакис отново ще се опита да влезе в политиката и да разбие европейската система, пише The Wall Street Journal. Около година преди изборите за Европейски парламент той съобщи за създаването на своята партия - MeRa 25, което е акроним на "Европейски фронт за реалистично неподчинение".

Тя е част от европейското движение DiEM 25, което e основано Варуфакис и успя да привлече подкрепата на редица западни леви интелектуалци.

От представянето на новата политическа платформа е ясно - стратегията на Варуфакис за Гърция остава непроменена от 2015 година - да покаже на кредиторите кой е шефът.

Ако бъде избран, той ще се откаже от "губещите" бюджети, които наложиха кредиторите на Гърция, ще съживи банките с публични средства и ще замени гръцките държавни ценни книжа с такива, по които плащанията ще зависят от икономическия растеж на страната.

Така още в първия ден от мандата ще бъде сложен край на колониалното съществуване на Гърция, обещава още бившият финансов министър.

"Нашият стратегически избор е да бъдем в Европа, но срещу тази Европа", казва още той и заявява, че този път, за разлика от 2015 година, няма да води преговори с Европа.

"Когато започнат за изпращат заповеди, ще срещнат остро неподчинение", категоричен е Варуфакис, представяйки своята партия. Европа ще трябва да реши дали е готова да плати цената от излизането на Гърция от еврозоната или да приеме политиката на бунтаря.

Подобна беше позицията на Варуфакис и преди три години. Той беше изготвил и план за излизане на Гърция от еврозоната, а правителството на Сириза търсеше подкрепата на Русия в осъществяването на тези идеи. В крайна сметка обаче Германия не се поддаде на натиска и премиерът Алексис Ципрас трябваше да се съгласи с условията на кредиторите. Янис Варуфакис пък беше уволнен.

През есента на 2015 година Ципрас, след като подписа трета спасителна програма за Гърция, отиде на избори. На тях отцепниците от Сириза, които настояваха страната да прекъсне връзките си с кредиторите и да излезе от еврозоната, не успяха да влязат в парламента.

Варуфакис разказа за тези събития в своя книга, пише още WSJ. Изданието посочва, че в Европа той има доста фенове. В родната Гърция обаче виждат неговата конфронтация като скъп провал. Надеждата в страната е постепенното завръщане към стабилност, а не за нова битка с Европа.

Бившият финансов министър обаче има друго виждане. Според него Гърция ще си остане затънала в дългове колония. Той представи програмата на своята партия на 26 март - ден след официалния празник, в който Гърция отбелязва началото на своята освободителна война срещу Османската империя.

За момента няма статистически проучвания какви са нагласите на гърците към MeRA 25. Редовните избори в страната ще бъдат през есента на 2019 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 8
Mavi Goz
преди 6 години
Всъщностт, Шмъркел след последните избори в Германия гледаше по много подобен на бай Тошо начин... ;) :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 7
Mavi Goz
преди 6 години
Рано или късно некой като Варуфакис или Пучдемон ше гътнат *** ЕС. Още малко мигранти, още малко борчове, още малко гъздрене на Тереза Мей и Меркел, още малко джендърни експерименти с корените на европейщината... и некой ден ше гледате както смарти и баща му са гледали Тодор Живков на последния му пленум... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 5
khao
преди 6 години
може би е получил спонсорски договор чак сега, иначе можеше с тая мантра да си направи партия и преди година...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 5
bgMan
преди 6 години
Тоя ще си остане завинаги пенсиониран освен ако руснаците не го назначат на руска държавна издръжка. Те много ги обичат и спонсорират такива.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 3
khao
преди 6 години
и тоа търси на баницата мекото, хахахахабаси бастуна
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още