IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Йенс Вайдман: Банковият съюз трябва да ограничи експозицията към държавния дълг

Кредитните институции пък ще трябва да заделят капитал, за да гарантират вложенията си в държавен дълг, смята президентът на германската централна банка

18:31 | 19.11.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Йенс Вайдман: Банковият съюз трябва да ограничи експозицията към държавния дълг

Европейският банков съюз трябва да предвиди мерки, които да ограничават експозицията на банките към дълга на правителствата, а на кредитните институции ще се наложи да заделят капитал, за да гарантират вложенията си в държавен дълг, заяви президентът на германската централна банка и член на управителния съвет на Европейската централна банка Йенс Вайдман.

„Трябва да има ограничение, някакъв тип ограничение на голямата експозиция, на експозицията на отделните банки към държавен дълг“, каза Вайдман. „Банките пък трябва да гарантират риска по държавните облигации или заемите към държавата с капитал“, добави той.

Президентът на Бундесбанк подчерта, че подобни мерки би трябвало да помогнат банковата система да бъде предпазена от дисбалансите в държавните бюджети. Те биха довели и до ранни ценови сигнали за надвисващи фискални затруднения и натиск върху държавите-членки на съюз за консолидиране на финансите им.

Германската централна банка и преди предлагаше въвеждането на подобни капиталови буфери, макар и не веднага.

Вайдман смята, че банковият съюз трябва да бъде създаден бързо, но не и прибързано, като се имат предвид множеството недоуточнени въпроси, засягащи учредяването му.

През октомври лидерите на държавите-членки на Европейския съюз се споразумяха за създаването на нов надзорен орган за кредитните институции, подчинен на Европейската централна банка. Той се очертава като първа стъпка към пълноценен Европейски банков съюз, който ще включва и механизъм за действие с банки в затруднено положение и евентуално – съвместна схема за гарантиране на влоговете.

Вайдман настоява решенията, вземани от надзорния орган, да отразяват дела на вноските, превеждани в бюджета на ЕЦБ, което ще даде по-голямо право на глас на Германия и останалите големи държави в съюза. Банковият съюз трябва да има и право за намеса на европейско ниво, ако някоя от държавите-членки наруши правилата на ЕС или изискванията за спасителни мерки, изтъкна той.

Макар че банковият съюз може да се окаже една от колоните на стабилен валутен съюз в зависимост от начина, по който ще бъде структуриран, президентът на Бундесбанк предупреди, че той няма да разреши дълговата криза в еврозоната.

„При условие, че банковият съюз индиректно гарантира фискалната стабилност, ако споделим отговорностите си, това само ще предостави на отделните страните повече възможности да трупат дългове – нещо, което ще подкопае валутния съюз“, убеден е той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:04 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още