IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Има ли място "Северен поток 2" в плановете на новия президент на САЩ?

Като вицепрезидент Байдън определи проекта като "лоша сделка за Европа"

22:29 | 09.11.20 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Трасето на проекта &quot;Северен поток&quot;. Илюстрация &quot;Газпром&quot;</em></p>

Трасето на проекта "Северен поток". Илюстрация "Газпром"

Администрацията на Джо Байдън се готви да изтъргува с Германия реализацията на "Северен поток 2", коментират руските медии дни след като стана ясно, че Белият дом ще има нов стопанин през следващите четири години.

Пред ТАСС анализаторът Симонас Вилейкис коментира, че е напълно възможно газопроводът да бъде достроен в замяна на обещанието за покупката на повече втечнен газ от САЩ.

В РИА Новости пък са се допитали до бившия сенатор от Вирджиния Ричард Блек, според когото Байдън няма връзки с петролната индустрия в САЩ и вероятно ще допусне проекта, но срещу определени обещания.

"Северен поток 2" очевидно ще бъде в основата на бъдещите разговори на ЕС с администрацията на Белия дом. На този етап обаче можем само да гадаем каква ще бъде реакцията на Джо Байдън по проекта.

Преди повече от четири години, когато беше вицепрезидент на САЩ, Байдън беше категоричен, че "Северен поток 2" е лоша сделка за Европа и цели дестабилизацията на Украйна. По време на пресконференция в Стокхолм през 2016 година той посочи, че опасността идва от факта, че Русия използва проекта като геополитическо оръжие.

Днес основната част от газопровода по дъното на Балтийско море вече е построена. Остават само около 100 километра в крайбрежието на Дания, за които "Газпром" има разрешението на датските власти. Консорциумът около руския газов гигант, ангажиран с реализацията на "Северен поток 2", обаче беше спрян от санкциите, които наложи САЩ в края на 2019 година.

За да бъде сигурен, че проектът няма да успее да се промъкне между капките, Вашингтон затегна още повече ограниченията в края на октомври.

Досега Джо Байдън така и не коментира този казус, засягащ основно отношенията с Германия. Напълно е възможно той да се съгласи почти финализираният проект да заработи в израз на добра воля към ЕС и възстановяване на нормалните търговски отношения. Още повече, че Берлин изглежда няма намерение да се отказва от "Северен поток 2".

Цената на този етап остава неясна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

9
rate up comment 3 rate down comment 1
khao
преди 3 години
тъъпчо, ти даже незнаеш какво искаш .... тръмп ли искаш или северен паток ? :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 5
Императорът
преди 3 години
Никой няма да го пита - още повече ако остане никой. И да го намърдат в белия дом, кой пък ще се съобразява с тоя ментален ***?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 1
Стоян Петров
преди 3 години
Санкциите са одобрени от конгреса, даже от сената. Няма никакво значение къде кой какво мнозинство има, защото за тях и конгресмените и сенаторите гласуват единодушно. Колкото до патоците, празните приказки(путинската пропаганда) продължават. На когото му се занимава с глyпoсти да се занимава, аз се измориь.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 2
khao
преди 3 години
киселото зеле е любимо и на дойчовците :) основба част от кухнята им.а по темата, ако не ме лъже памета санкциите са описани в закон, одобрен от конгреса... а там все още републиканците са мнозинство.президента закони не може да сменя!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 2
zelka007
преди 3 години
знам ... всички обичат кисело зеле ... :))) ... ти не си изключение , народна черта ... не ми бери грижа за бонусите , текът си , не се оплаквам ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 5
KMETA
преди 3 години
Зелка + Бидон = ама бонусите май се изпаряват. Поне се надявай да има кой да те претаква сутрин и вечер.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 2
zelka007
преди 3 години
айде пак започна ... утихна за неколко дена и пак те повлече към левият тротоар ... :))) ...я виж starship , готова за старт ... https://***.youtube.com/watch?v=Pa_298ytH7Eсглобяват вече бустерът за орбиталния полет . вчера започнаха да докарват в завода raptor-ите за него ... при рогозин нещо ново ... ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 6
дядя Вова
преди 3 години
Като вицепрезидент Байдън определи проекта като "лоша сделка за Европа"До колкото разбрах в Генералният им щаб вече има трансгeндър.Това е добра сделка... но не за САЩ, а за самият трансгeндър.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 7
markov
преди 3 години
Така или иначе СП 2 ще бъде завършен. Без значение кои е президент на Социалистическите Американски Щати.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още