IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Италия откри складирани 29 млн. коронавирусни ваксини на AstraZeneca

Дозите вероятно идват от завода Halix на компанията в Нидерландия, който все още не е одобрен за производство в ЕС

13:56 | 24.03.21 г. 4
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Dhiraj Singh/Bloomberg</em></p>

Снимка: Dhiraj Singh/Bloomberg

След като в началото на март италианските власти блокираха пратка за Австралия с 250 хил. дози от ваксината на Oxford/AstraZeneca срещу коронавируса, италианските власти сега са открили 29 млн. дози от същата ваксина, складирани в производствен обект в страната, съобщава La Stampa.

Според вестника дозите вероятно идват от завода на AstraZeneca Halix в Нидерландия, който все още не е одобрен за производство в ЕС, съобщава онлайн изданието Politico.eu.

La Stampa цитира източници от ЕС, които казват, че първоначално тези дози са били предназначени за Великобритания. Износът им обаче е блокиран, след като блокът въведе механизъм за ограничаване на износа на ваксини.

На заседание на парламентарна комисия във вторник генералният директор на отдела по здравеопазване и безопасност на храните на Европейската комисия (ЕК) Сандра Галина коментира, че не е знаела за дози на ваксината, напускащи ЕС, след отказа на Италия да бъдат изнесени дозите за Австралия.

La Stampa съобщава, че AstraZeneca не е предупредила властите на ЕС за дозите, които са били съхранявани на площадка, управлявана от Catalent в град Аняни. След проверка на завода Halix комисарят по вътрешния пазар Тиери Брьотон се е поинтересувал къде отиват дозите, произведени в нидерландския обект, след което той е предупредил италианските власти да разгледат въпроса.

Това откритие вероятно допълнително ще обтегне отношенията между ЕС и AstraZeneca, след като компанията отнесе доста критики заради забавени доставки. Последното ѝ обещание е да достави през първото тримесечие на годината 30 млн. дози – почти колкото и откритите в Италия складирани ваксини.

Находката идва в момент, в който ЕК се готви да въведе нови правила за износа на ваксини за места като Великобритания и САЩ - страни, които или получават дози, произведени от ЕС, но не изпращат обратно ваксини, произведени там, или които са ваксинирали повече хора в сравнение с блока. Предложението трябва да бъде представено в сряда преди виртуалната среща на върха на лидерите на ЕС в четвъртък и петък и ще намали износа на ваксини за период от шест седмици.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:40 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 4 rate down comment 0
evlogi
преди 3 години
Най-големият враг на ЕС и най-голямата опасност за съществуването на съюза е некомпетентната и посредствена брюкселска бюрокрация.Я си припомни приказката:"Каквото сам си причиниш, никой друг не може да ти го причини"Никва Русия,Турция или Китай не може да нанесе такива вреди на ЕС, колкото костюмираните посредственици в Брюксел.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
xapoznai
преди 3 години
И как реши, че не е разбрал?! Пряката конфронтация ли е решението? Модерния свят не работи така! Всички си гледат интереса и всички съюзи са по интереси. Някои са явни, други не.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 3
zelka007
преди 3 години
29млн дози грубо го сметнах около 10 тира с ваксини ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 3
Solar Power
преди 3 години
ЕС все още не е осъзнал,че неговите врагове са САЩ,Русия,Китай,Великобритания, Турция.... горе долу това са
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още