IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Юнкер: ЕС трябва да отговори, ако САЩ наложат мита 

ЕС обмисля 25-процентови мита върху внос от САЩ на стойност около 3,5 млрд. долара по информация на Ройтерс

20:56 | 02.03.18 г.
<p>
	Жан-Клод Юнкер, председател на Европейската комисия. <em>Снимка: Архив Ройтер</em></p>

Жан-Клод Юнкер, председател на Европейската комисия. Снимка: Архив Ройтер

Европейският съюз няма да има друг избор, освен да отговори по същия начин, ако САЩ довършат окончателно плановете си да наложат мита върху вноса на стомана и алуминий от Европа. Това заяви днес председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, цитиран от Ройтерс. 

"Ако американците наложат мита върху стоманата и алуминия, то ще трябва да се отнасяме към американските продукти по същия начин", каза Юнкер пред германска телевизия, цитиран от БТА. 

"Трябва да покажем, че също можем да вземем мерки. Това не може да бъде едностранно трансатлантическо действие на американците", посочи той. 

Еврокомисията разработва списък от американски стоки, които евентуално могат да бъдат обложени с тежки мита, за да се изпрати "политическо послание" на Доналд Тръмп, ако той потвърди плановете си, информира източник на Франс прес. 

Става дума за стоманени и алуминиеви продукти, но също така промишлени и селскостопански стоки, както и храни, допълва източникът. 

Според източници на Ройтерс ЕС обмисля 25-процентови мита върху внос от САЩ на стойност около 3,5 млрд. долара. 

Тръмп днес защити плана си, описвайки ползите от това да се започне търговска война и заричайки се да да отговори на принципа "каквото повикало, такова се обадило" на мита, които другите страни биха могло да наложат на американския износ, отбелязва ДПА. 

"Когато една страна губи милиарди долари от търговията с практически всяка страна, с която прави бизнес, търговските войни са нещо хубаво и лесно за печелене", написа той в Twitter. 

"Скоро ще започнем с реципрочни мита, така че да ги облагаме по същия начин, по който те облагат нас", продължава държавният глава, уточнявайки, че няма друг избор предвид търговския дефицит на САЩ. 

Министърът на търговията Уилбър Рос посочи, че изявлението на Тръмп за планираните мита върху вноса на стомана и алуминий изглежда се отнася до всички страни.

„Това е, което президентът изглежда обяви вчера“, каза още Рос.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:06 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още