IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Карлес Пучдемон отказа да се кандидатира за премиер на Каталуния

Парламентарната група на "Заедно за Каталуния" ще предлаожи за кандидат за премиер Жорди Санчес

22:02 | 01.03.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Карлес Пучдемон. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Карлес Пучдемон. Снимка: Архив Ройтерс

Бившият премиер на Каталуния Карлес Пучдемон, който беше свален от испанското централно правителство и е в изгнание в Брюксел, обяви, че се отказва да се кандидатира за премиер на каталунското правителство, предаде Франс прес.

Във видеозапис, качен в социалните мрежи, Пучдемон заявява: "Информирах председателя на каталунския парламент да не издига временно кандидатурата ми (за премиер)."

АФП напомня, че ако се върне в Испания, Пучдемон ще бъде арестуван, тъй като е обвинен от испанското правосъдие в подбуждане към бунт.

Парламентарната група на неговата партия "Заедно за Каталуния" предлага за кандидат за премиер Жорди Санчес, лидер на каталунска сепаратистка групировка, който също е обвинен в бунт и е в испански затвор, добавя АФП.

По-рано днес каталунският парламент прие резолюция, в която осъжда авторитаризма на испанската държава и защитава легитимността на избрания регионален лидер Карлес Пучдемон, когото Мадрид свали от власт.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:18 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още