IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайският HNA свива участието си в Deutsche Bank

Изпадналият във финансови затруднения концерн е намалил още дела си в най-голямата германска банка

09:13 | 16.02.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Централата на&nbsp;Deutsche Bank във Франкфурт. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Централата на Deutsche Bank във Франкфурт. Снимка: Ройтерс

Намиращият се в сериозни финансови затруднения китайски конгломерат HNA Group Co. продължава с опитите си да събере свежи постъпления, като се разделя с част от активите си. Той е намалил допълнително дела си в най-голямата германска банка -  Deutsche Bank, предава Dow Jones.

След като китайците са свили в началото на февруари дела, който държат чрез австрийския фондов мениджър C-Quadrat от 9,9 на сто до 9,2 на сто, сега понижават участието си до 8,8 на сто, пояснява говорител на C-Quadrat.

Продажбата на акциите на Deutsche Bank е „в съответствие с дългосрочното напасване на финансиращата структура“, пояснява говорител на фонда. Допълнително свиване на участието обаче не се предвижда, а HNA ще остане дългосрочен голям акционер в Deutsche Bank. 

HNA обяви през март 2017 г., че влиза в германската Deutsche Bank с участие от 3,04% от акциите. През май китайският корпоративен и финансов конгломерат се превърна и в най-големия акционер в банката, след като увеличи дeла си в Deutsche Bank до близо 10%. 

HNA е известен извън Китай като собственик на авиокомпании (Hainan Airlines) и на летища и хотелски вериги като Hilton. В края на 2016 г. китайското дружество придоби дял от 25% в световната хотелска верига за 6,5 млрд. долара, а продавач беше Blackstone Group LP. Освен това холдингът притежава и голямо поделение за управление на банки и недвижими имотиКомпанията придоби през април 2016 г. Carlson Hotels Inc, които притежават веригата Radisson, както и мажоритарния дял на компанията в Rezidor Hotel Group AВ. 

Сега обаче стратегията се променя. Преди дни Bloomberg съобщи, че компанията, доскоро един от най-активните глобални купувачи на имоти и други активи по света, се опитва да продаде активи за над 6 млрд. долара. Причината – правителственият натиск за изплащане на дълговете на бизнеса, уточнява информационната агенция.

Групата е предупредила кредиторите си, че може да има недостиг на ликвидност в размер на поне 15 млрд. юана (2,4 млрд. долара) през това тримесечие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още