Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Настана време за разпродажби от китайския конгломерат HNA

Компанията вече не може да покрива разходите си за лихви, дълговете надвишават кеша и печалбата

Настана време за разпродажби от китайския конгломерат HNA

Снимка: Архив Ройтерс

Китайският конгломерат HNA Group Co. - доскоро един от най-активните глобални купувачи на имоти по света, се опитва да продаде активи за над 6 млрд. долара, съобщава Bloomberg.

Причината – правителственият натиск за изплащане на дълговете на компаниите, уточнява информационната агенция. Групата е предупредила кредиторите си, че може да има недостиг на ликвидност в размер на поне 15 млрд. юана (2,4 млрд. долара) през това тримесечие.

Групата обяви, че се разделя с два парцела за строителство в Хонконг, които купи преди по-малко от година за общо 16 млрд. хонконгски долара (2 млрд. щатски долара). Компанията преговаря и за продажбата на две офис сгради в Лондон, в района на Канари Уорф, на стойност около 500 млн. долара, както и множество имоти в САЩ, оценени на около 4 млрд. долара. Те се намират в Ню Йорк, Чикаго, Минеаполис, Сан Франциско и други градове.

Парцелите в Хонконг ще бъдат продадени с около 12% по-скъпо в сравнение с покупната им цена, казват анализатори, като се базират на данни на местните поземлени регистри. За имотите в Лондон обаче китайският гигант едва ли ще си възстанови инвестициите, защото цените в района падат, а наемателите са предупредили, че напускат.

Още по темата

„Без съмнение HNA обръща стратегията за развитие“, коментира Уорт Промбоун, управляващ партньор в изследователската компания Bondcritic Ltd. „Строителните компании не купуват терени, за да ги продадат със само 12% печалба. Фактът, че компанията не може да реализира жилищни проекти на тях, показва силно увеличаване на риска в рамките на групата“, допълва той.

Към края 2017 г. HNA е притежавала имоти на стойност над 14 млрд. долара по целия свят, показват данни на компанията Real Capital Analytics Inc.

Същевременно към края на юни миналата година се изчислява, че краткосрочните ù дългове възлизат на 185,2 млрд. юана, което надвишава разполагаемия кеш и печалбите на групата. Приходите ù не могат да покрият разходите за лихви, които продължават да се покачват. Това допълнително засилва скептицизма сред инвеститорите в облигации.

Доходността от облигациите на HNА, деноминирани в юани, с матуритет през 2019 г. почти се удвоява до 14,2% през тази година. Това е около три пъти повече спрямо други емисии с подобни рейтинги (ААА, т.е. първокласни) и два пъти повече спрямо книжа от Китай, оценени с рейтинг „боклук“.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Порутени сгради са новите горещи имоти в Хонконг