IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лютфи Елван е новият турски финансов министър

Той е бил вицепремиер и министър на развитието, а преди това е работил за организации като ОИСР и ЕС

11:05 | 10.11.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Лютфи Елван.<em> Снимка: Getty</em></p>

Лютфи Елван. Снимка: Getty

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган назначи в понеделник нов министър на финансите, след като прие оставката на досегашния министър и свой зет Берат Албайрак. Това съобщи БТА, позовавайки се на агенция „Франс прес“ и Анадолската агенция.

Новият финансов министър е 58-годишният Лютфи Елван, който досега бе ръководител на парламентарната комисия за планиране и бюджет. Той е член на управляващата Партия на справедливостта и развитието.

В миналото е бил вицепремиер и министър на развитието.

Елван завършва бакалавърската си степен в Университета в Истанбул. По-късно получава магистърски степени от Университета в Лийдс, Великобритания, както и от Университета в Делауеър, САЩ.

Той също така е заемал и различни постове в международни институции като Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), както и в структурата на Европейския съюз.

В неделя изненадващо досегашният финансов министър Берат Албайрак, който е и зет на президента Реджеп Ердоган, подаде оставка, като засили объркването относно управлението на икономиката.

42-годишният Албайрак посочи здравословни причини за решението си да се оттегли от позицията си на финансов министър, става ясно от съобщението, публикувано на проверения му акаунт в Instagram.

„Реших да не продължавам задълженията си като министър след пет години на поста заради здравословни причини. Ще прекарвам времето си с майка ми, баща ми, съпругата и децата ми, които пренебрегвах много години по необходимост“, обяви Албайрак.

Оставката стана факт само ден, след като бе сменен и управителят на Турската централна банка Мурат Уйсал.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още