IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Макрон: Лондон може да постигне сделка с ЕС при особени условия

Великобритания не може да има пълен достъп до пазара, без да допринася за бюджета на ЕС, категоричен беше той

15:15 | 20.01.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Великобритания може да постигне такова решение за търговските си отношения с ЕС след Brexit, каквото иска, при особени условия. Възможно е тези отношения да бъдат по-тесни, отколкото при обикновено споразумение за търговия, но Великобритания няма да може да си избира до каква част от единния пазар на ЕС да има достъп. Това заяви в интервю за BBC френският президент Еманюел Макрон.

"Разбира се, ще получите своето решение". "Но този специален начин (на уреждане на въпроса) трябва да остане верен на принципа да се запази единният пазар", предупреди Макрон.

Великобритания не може да има пълен достъп до пазара, без да допринася за бюджета на ЕС, без да приеме така наречените "четири свободи", включително свободното движение на хора, и без да приеме юрисдикцията на Съда на ЕС, заяви Макрон.

Твърдото становище на Брюксел накара британския премиер Тереза Мей да изключи възможността Обединеното кралство да продължи да бъде част от единния пазар.

Тя отстоява тезата, че свободното движение на работници и юрисдикцията на Съда на ЕС противоречат на решението, взето на референдума от 2016 г. за излизане на Великобритания от съюза.

Бъдещите отношения между Лондон и Брюксел може да бъдат вариант, който е нещо средно между пълен достъп и споразумение за търговия, каза Макрон.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:42 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
red6
преди 6 години
Лордовете си помислиха, че ще успеят да пробият през Макрон и франсетата, ама греда. Сега ще се наядат на ***! По-интересното - точно Франция ще грабне част от финансовия сектор на ситито :) Не знам, вече се чудя дали енгилизите са толкова нагли или са прости?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още