IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Марк Карни: Необходим е преходен период за Brexit от поне 18-24 месеца

Още през юни сигнализирахме за големи рискове около дериватите, застраховането, базите данни и други аспекти на финансовата система, каза управителят на АЦБ

15:35 | 28.11.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтес</em></p>

Снимка: Архив Ройтес

Необходим е преходен период за Brexit от поне 18-24 месеца, за да се избегнат сътресения във финансовата индустрия, предупреди управителят на Английската централна банка (АЦБ) Марк Карни, цитиран от Bloomberg.

„Още през юни тази година сигнализирахме за големи рискове около дериватите, застраховането, базите данни и други аспекти на финансовата система. Свършихме много оттогава и предоставихме значителни детайли за тези рискове, както и потенциални планове за смекчаването им“, каза Карни по време на пресконференцията след представянето на резултатите от стрес тестовете на банките. 

„Много от това може да стане много по-лесно чрез значителен преходен период. Смятам, че това се оценява все повече и от двете страни на Ламанша“, допълва той.

Най-големите британски банки са удържали стрес тестовете на АЦБ дори и при сценарий с хаотичен Brexit. Все пак по думите на Карни всеки един преходен период ще бъде ценен.

„Преразглеждахме плановете при извънредни ситуации, плановете за преход на всички финансови институции, базирани тук, и бих казал, че 24 месеца преходен период е добра оценка предвид етапа, на който се намираме днес. Колкото до тайминга за постигане на споразумение за преход – колкото по-скоро, толкова по-добре“, казва още Карни.

Управителят на централната банка предупреди и за последиците за компаниите и за домакинствата, ако разводът с ЕС се окаже хаотичен. Те биха били по-бавен ръст, по-висока безработица, по-висока инфлация, по-слаба валута, по-високи лихви.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:29 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още