Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Британските банки могат да устоят на влиянието от Brexit, показаха стрес тестовете

Barclays и RBS са се представили най-слабо в тестовете, но въпреки това няма нужда да предприемат коригиращи действия

Британските банки могат да устоят на влиянието от Brexit, показаха стрес тестовете

Снимка: Архив Ройтерс

Barclays и Royal Bank of Scotland (RBS) се оказаха най-слабите британски кредитори при сценарий за тежък икономически срив, който според Английската централна банка (АЦБ) представлява възможно най-лошия резултат от излизането на Великобритания от Европейския съюз, предава Financial Times.

АЦБ заяви, че нито една банка не трябва да предприема коригиращи действия заради стъпките, които вече са приложили, за да затегнат счетоводните си баланси тази година. Централната банка заяви, че банковата система може да поеме загуби за 350 млрд. паунда през следващите няколко години и да продължи кредитирането, за да подкрепи икономиката.

Стрес тестът, който предвижда остро забавяне на икономическия растеж, ръст на несъстоятелността сред британските потребители и рязко увеличение на лихвените проценти, все пак показва, че Barclays и RBS са под нивата за минимален капитал при най-тежкия сценарий.

Фактът, че RBS е под минималните изисквания в теста е спънка за банката, която се надяваше да се върне към печалба и да възстанови плащанията си по дивидентите следващата година. Правителството заяви в проектобюджета от миналата седмица, че възнамерява да започне продажбата на дела си от 71% в RBS през следващите 16 месеца.

Още по темата

„Банките продължават да набират капиталова сила през 2017 г.“, пише АЦБ в доклада за годишните стрес тестове. „В резултат на това Комисията по пруденциално регулиране смята, че всички седем участващи банки сега разполагат с достатъчно капитал, за да отговорят на стандартите, определени от теста“.

Въведени в началото на финансовата криза, годишните стрес тестове целят да проверят дали счетоводните баланси на банките могат да устоят на тежък сценарий без спасителен заем. Тазгодишните тестове бяха определени като най-трудните, налагани някога от АЦБ.

При най-тежкия сценарий, който включва 50-процентов спад на пазарите в САЩ, ръст на британската безработица до 9,5% и спад от 33% на цените на жилищата във Великобритания, капиталовите нива на седемте най-големи банки в страната биха намалели от 13,4% до 8,3% от рисково претеглените активи.

Според АЦБ обаче от началото на годината те са увеличили средните си капиталови нива до 14,4%. Тя добавя, че капиталовите нива са нараснали над три пъти след финансовата криза през 2008 г.

В теста на АЦБ съотношението на капитала при RBS е спаднало до 7% - под минималната ѝ „системна референтна точка“ от 7,4%, а това на Barclays е намаляло до 7,4%, което е под минималното изискване от 7,9%.

Петте други банки – HSBC, Standard Chartered, Lloyds Banking Group, Nationwide и Santander UK – са запазили капиталовите си нива над минималните изисквания.

„До голяма степен се очакваше Barclays и RBS да се представят най-слабо в най-тежкия сценарий“, казва Лоран Фрингс, глобален ръководител на кредитните проучвания в Aberdeen Standard Investments. Като цяло резултатите показват, че има редица проблеми в сектора, но и че банките като цяло задоволяват правилните изисквания в стрес тестовете, допълва той.

„Реалността е, че Brexit е ключовият риск днес за британската банкова система“, казва Фрингс. „Излизането от ЕС ще причини всякакви стресове за британския банков сектор, които тези тестове не взимат предвид“.

От началото на тази година RBS е повишила счетоводния си баланс, разпродавайки активи, а Barclays увеличи капитала си, продавайки голяма част от дейността си в Африка.

По статията работиха: Виктория Тошкова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Преговорите за Brexit сложиха край на ралито на европейските борси