IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мей поиска нова сделка по сигурността с ЕС от 2019 г.

Британският министър-председател заяви за пореден път, че няма да има втори референдум по Brexit в страната

13:00 | 17.02.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Британският министър-председател Тереза Мей призова за нова сделка по сигурността с Европейския съюз, която да влезе в сила от следващата година, за да се гарантира сътрудничеството между армията, разузнаването и агенциите за борба с тероризма, след като Лондон напусне блока, съобщава The Guardian.

Ключовите аспекти на нашето бъдещо партньорство в тази област трябва да влезе в сила още от 2019 г.“, каза тя пред топ европейски и американски представители по време на Конференцията по сигурността в Мюнхен днес.

Партньорството, което трябва да създадем, е партньорство, което предлага на Великобритания и ЕС начин да обединят усилия за възможно най-добър ефект, когато това е в наш общ интерес“, заяви Мей.

Тя призова европейските си партньори да не позволяват „строги институционални ограничения“ да застават на пътя на широко партньорство по сигурността след Brexit и предупреди, че ще има „вредни последици за реалния свят“, ако такава сделка не бъде договорена.

Мей заяви по време на конференцията, че „Великобритания ще бъде също толкова ангажирана към сигурността на Европа в бъдеще, колкото е била и в миналото“.

Мей каза още, че предизвикателство е да се създаде „дълбоко и специално партньорство“ с ЕС, за да се запази сътрудничеството. „Това не може да е време, в което някой от нас ще позволи на конкуренцията между партньори, строгите институционални ограничения или дълбокаta идеология да се намеси в нашето сътрудничество и да застраши сигурността на нашите граждани“, каза тя.

Мей изключи втори вот за членство на страната в Европейския съюз, заявявайки, че няма връщане назад след вота през юни 2016 г.

Излизаме от ЕС и не може да става дума за втори референдум или за връщане назад и смятам, че това е много важно“, заяви Мей.

Хората във Великобритания твърдо вярват, че щом се вземе решение, правителствата не би трябвало да се отвръщат от него и да им казват, че са сгрешили“, отговори тя на въпрос дали Великобритания би обмислила втори референдум.

Преди речта си днес Мей се появи на съвместна пресконференция с Ангела Меркел в Берлин, на която двете говориха по-смирено за бъдещите отношения на Великобритания с ЕС. Меркел заяви, че е „любопитна“, но не и „разочарована“ от бавния напредък на британското правителство при очертаването на плана си за след Brexit.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:29 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още