Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

МВФ прогнозира българската икономика да се разрасне с 3,8% тази година

Световната икономика ще поддържа стабилен темп на растеж тази и идната година, сочи новият глобален доклад на фонда

МВФ прогнозира българската икономика да се разрасне с 3,8% тази година

Снимка: Pixabay

Международният валутен фонд (МВФ) прогнозира растежът на българската икономика да се ускори тази година до 3,8 процента спрямо миналогодишния растеж от 3,6 на сто. За следващата година обаче фондът очаква известно забавяне до 3,1 процента.

Това сочат данните в разпространения днес доклад "Световна икономическа перспектива", в който МВФ прогнозира, че световният брутен вътрешен продукт ще нарасне тази и следващата година с 3,9 процента - най-силното увеличение от 2010 година. 

Според Фонда, който се базира на данни от Евростат, инфлацията в България тази година ще се ускори до 2,0%, а идната година - до 2,1 на сто спрямо 1,8 процента миналата година.

Прогнозите за баланса по текущата сметка са той да достигне 3,0% от брутния вътрешен продукт на страната за тази година, което е доста под оценката за миналата година от 4,5%. Той ще се свие още повече до 2,3% през 2019 г.

Що се отнася до безработицата, фондът очаква тя да продължи да спада, след като достигна 6,2% през миналата година. Тази година тя ще намалее с още 0,2 пр.п. и с още толкова през 2019 г.

Още по темата

Глобална икономика

Световната икономика ще поддържа стабилен темп на растеж тази и идната година, подкрепен от по-силната търговия и данъчните стимули в САЩ, чийто ефект обаче ще отслабне в началото на следващото десетилетие, а повишаването на митата може да подкопае пазарното доверие и растежа, сочи докладът.

Фондът запазва без промяна очакванията си за растежа на световната икономика – 3,9% за тази и идната година, след като през януари ги повиши, предава БТА.

Това е най-високият очакван растеж от 2010 година, когато световната икономика нарасна с 5,1 на сто, възстановявайки се от финансовата криза от 2008 година, отбелязва ДПА. 

Прогнозите бяха публикувани днес в рамките на пролетните срещи на Фонда и Световната банка тази седмица във Вашингтон.

МВФ съобщи, че е повишил прогнозата си за растежа на САЩ с 0,2 процентни пункта до 2,9% за 2018 година и до 2,7% за 2019 година. Фондът посочва, че по-ниските корпоративни данъци в САЩ и засиленото инвестиране заради временните данъчни облекчения ще дадат тласък на американския растеж до 2020 година, но след това тези стимули бързо ще отслабнат, което ще предизвика забавяне.

Очаква се световният растеж да отслабне след няколко години, посочва МВФ в доклада си, като допълва, че развитите икономики ще бъдат възпрепятствани от застаряващото население и вялата продуктивност.

Засега, според МВФ, по-голямото търсене в износа допринася за лекото повишение на прогнозите за растежа на еврозоната и Великобритания за 2018 година.

Очакваният растеж в еврозоната за 2018 година е 2,4 на сто (+ 0,2 пр.п.), а за 2019 година е оставен без промяна на ниво от 2 процента.

По статията работиха: Екип на Investor.bg , редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (7)

5
 
1
 
7
преди 9 месеца
Сега Република България страда от пренебрегването на щетите от лева.
Много български специалисти очакват Международния валутен фонд (МВФ) да е спасител от актуалните щети. Днес МВФ не може да предотврати такива щети, защото няма необходимите права. Истината е, сега МВФ е със съдба на жертва и подсигуряван провал.
За спасение на българското обществено стопанство от увеличаващите се щети е необходима защита срещу щетите от лева.
1
 
2
 
6
преди 9 месеца
Перспективите пред тях ще са един град смехономика и чужбина.
0
 
5
 
5
преди 9 месеца
Късно е вече, предстои да го видите. Така както се действа и мисли няма как да стане нещо по-различно.
0
 
4
 
4
преди 9 месеца
Бих ви описал в какво ще се превърне България до 2030-та и защо, ама ви писна да го повтарям :D
1
 
8
 
3
преди 9 месеца
Няма профилна снимка
Още в края на тази година ще е катастрофа. Всеки трябва да си стои зад думите, аз това и правя. Във всеки един момент можете да копирате поста на някой и да го ударите с него по челото, ако не е познал. Вярвайте на знанията си, на собствените си статистики и прогнози, а не на тези, които манипулират и зомбират мозъците ви. Не виждате ли, че в цял свят се водят и информационни войни, а не само валутни и търговски?

Още от Европа
Бързото премахване на въглищата ще струва на Германия 54 млрд. евро