IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нарастващите опасения около коронавируса се отразиха негативно върху европейските борси

H&M се озова на върха на Stoxx 600, след като акциите ѝ поскъпнаха с близо 10 на сто

19:18 | 30.01.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Основните европейски борсови индекси приключиха днешната сесия на червена територия, засегнати от растящите рискове и опасения около придобиващата все по-застрашителни мащаби зараза, тръгнала от континентален Китай, съобщава CNBC. 

Паневропейският бенчмарк Stoxx 600 записа спад от 1,06 на сто до 414,97 пункта.

Германският показател DAX се понижи с 1,41%, или със 187,88 пункта, до 13 157,12 пункта.

Френският измерител CAC регистрира спад от 83,12 пункта, или 1,4%, до 5871,77 пункта.

Британският индекс FTSE се смъкна с 1,36% надолу до ниво от 7381,96 пункта.

Разпространението на коронавируса продължава да бъде във фокуса на фондовите борси и инвеститорите, като заразата вече отне повече от 170 човешки живота, а общият брой на заболелите в Китай достигна 7711 души.

Правителствен китайски икономист предупреди, че икономическият растеж на втората по големина икономика в света може да спадне до 5% или дори под това равнище заради избухването на епидемията от коронавирус.

Бързо разрастващата се епидемия, която до момента уби над 170 души и зарази над 7700 в Китай, може да свие ръста на БВП през първото тримесечие с около 1 процентен пункт, заяви Жън Мин пред местна медия.

В следобедните часове от Европейската централна банка (ЕЦБ) заявиха, че регулаторът ще запази размера на записания си капитал – 10,8 млрд. евро, след като Английската централна банка (АЦБ) напусне европейската система на централните банки (ЕСЦБ).

Сегашният дял на АЦБ в записания капитал на ЕЦБ, който възлиза на 14,3%, ще бъде преразпределен между националните централни банки (НЦБ) от еврозоната и останалите национални централни банки извън еврозоната.

Внесеният капитал на ЕЦБ ще остане непроменен в годината, в която Обединеното кралство напуска ЕС, тъй като останалите НЦБ ще покрият вноската на оттеглящата се АЦБ в размер на 58 млн. евро.

европейски европейски

В сряда вечерта британският посланик в Европейския съюз Тим Бароу връчи документи, официализиращи Brexit, на високопоставен представител на съюза часове преди членовете на Европейския парламент да одобрят сделката, с която Великобритания най-сетне ще напусне блока в петък.

В рамките на днешния ден бяха оповестени и данните за безработицата в еврозоната. Този показател спада през декември до най-ниския си процент от повече от десетилетие. Коефициентът на безработица в региона се понижава до 7,4% през декември, отчитайки най-ниското си ниво от май 2008 г., когато световната финансова криза се пренесе върху блока.

При индивидуалните акции книжата на Deutsche Bank поскъпнаха с 4,2%, въпреки че най-големият германски кредитор отчете нетна загуба за 2019 г. в размер на 5,4 млрд. евро.

Британско-холандският петролен гигант Shell взе решение да забави процеса на обратно изкупуване на акции на обща стойност от 25 млрд. долара, който е предвиден да приключи до края на тази година, тъй като последният корпоративен отчет на компанията не успя да отговори на очакванията на анализаторите. Акциите на Shell поевтиняха с 4%.

В същото време акциите на H&M поскъпнаха с 9,4 на сто, като с това компанията се озова на върха на Stoxx 600, след като търговецът на облекло на дребно представи предварителна печалба в размер на 561 млн. долара, надминавайки очакванията на анализаторите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още