Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Shell забавя темпа на обратно изкупуване заради слабия тримесечен отчет

Енергийната компания отново потвърди, че може да не успее да изпълни до края на 2020 г. своята цел за изкупуване на акции в размер на 25 млрд. долара

Shell забавя темпа на обратно изкупуване заради слабия тримесечен отчет

Снимка: Pixabay

Холандско-британската петролна компания Royal Dutch Shell Plc забави темпа на обратно изкупуване на акции, след като нейният последен тримесечен отчет не успя да отговори на прогнозите на анализаторите, подчертавайки проблемите на т. нар. група Big Oil (BP, Chevron, Eni, ExxonMobil, Royal Dutch Shell, и Total – бел.ред.) на фона на понижаващите се цени на природния газ и спадът при рафинирането, съобщава Bloomberg. 

Още по темата

Резултатът потвърждава пазарните очаквания за един по-мрачен сезон на отчетите за компаниите от индустрията. През последните месеци на 2019 г. търговията с природен газ достигна исторически ниски нива, докато забавящият се икономически растеж сви маржовете от производството на горива и химикали.

През въпросното четвърто тримесечие Shell предупреди инвеститорите, че може да не постигне целта си за обратно изкупуване на акции в размер на 25 млрд. долара до края на 2020 г. Компанията повтори своето предупреждение този четвъртък (30 януари), посочвайки, че следващият транш на изкупуване няма да надхвърли 1 млрд. долара. За сравнение, през предходното тримесечие стойността на обратно изкупените акции достигна 2,75 млрд. долара.

„Оставаме обвързани с разумната капиталова дисциплина“, заяви главният изпълнителен директор на Shell Бен ван Бьорден, добавяйки: „Нашите намерения да завършим това обратно изкупуване на акции за 25 млрд. долара остават непроменени, но скоростта зависи от макро условията и по-нататъшното намаляване на дълга“.

Коригираните нетни приходи за четвъртото тримесечие възлизат на 2,93 млрд. долара, което е с 48% по-малко от приходите, регистрирани година преди това. По този показател Shell не успява да отговори на очакванията на анализаторите, които прогнозираха стойността да достигне 3,15 млрд. долара.

Най-големите американски петролни имена като ExxonMobil и Chevron се очаква да оповестят данните за четвъртото тримесечие в петък (31 януари). Exxon вече предупреди, че печалбата най-вероятно ще бъде по-слаба от очакваното.

В Европа британската компания BP Plc и френската Total ще публикуват данните си през следващата седмица.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Експерт: България няма ясна дипломация за опазване на околната среда