IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Неяснотите около турбините на "Северен поток " продължават

В Кремъл коментират, че още чакат ремонтираната в Канада турбина, Берлин обвинява руснаците, че не дават разрешително за вноса ѝ

16:06 | 26.07.22 г. 12
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Русия още не е получила ремонтираната в Канада турбина за "Северен поток 1", коментира говорителят на руския президент Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС. Според него има проблем и с още една турбина на газопровода, което увеличава неяснотите около доставките по него.

Преди ден "Газпром" съобщи, че намалява наполовина сегашните обеми - тоест до 33 млн. куб. метра на ден, или 20% от максималния капацитет на "Северен поток 1". Причината е изваждането на още една турбина от компресорната станция "Портовая" за ремонт. Тя също ще трябва да бъде изпратена в Канада.

Допълнителното ограничение ще влезе в сила от 27 юли, но европейските газови пазари реагираха веднага. В края на миналата седмица цената на природния газ на нидерландката борса TTF се търгуваше под 160 евро за мегаватчас, но днес цената на августовските контракти вече е 195 евро за мегаватчас. 

В Москва коментират още, че има проблем с тези турбини и те са свързани с ограниченията и санкциите, които са въведени срещу страната. "Ако ги нямаше тези ограничения, всички ремонтни, гаранционни, сервизни работи и всичко останало щеше да бъде в оперативен ред и нямаше да се стига до такива ситуации", каза Песков пред журналисти в Москва.

Той посочи, че вече ремонтираната турбина все още не е в Русия и допълни, че е добре тя да бъде монтирана "по-скоро рано, отколкото късно".

В момента спорната турбина се намира в Германия и по думите на министъра на икономиката на страната Роберт Хабек има готовност да бъде изпратена в Русия. Но Москва не е дала нужните разрешителни за вноса. "Путин играе коварна игра", сподели Хабек пред DPA. Според него предизвиквайки несигурност с доставките на газ и повишавайки цените, Русия се оптива да разбие единството на ЕС и да намали подкрепата за Украйна.

"Ние ще отговорим на това с единство и конкретни действия", коментира той.

Подготовката на Германия за зимата обаче не изглежда толкова зле - по думите на Хабек преди Енергийния съвет в Брюксел днес (26 юли) 18 от 23-те газохранилища в страната са пълни до 80% от капацитета си. Плановете на страната са до 1 ноември всички газохранилища да бъдат запълнени до 95% от капацитета им. Тогава страната ще може да изкара зимата и без доставки от Русия.

Украинският президент Володимир Зеленски също предупреди за газовата война на руския държавен глава в своето обръщение на 25 юли. Русия не изпълнява доставките, които са договорени, и затруднява максимално подготовката за зимата, допълни той. Според него рекетът на Русия ще се засилва всеки месец и решението е засилване на санкциите - максимално ограничаване на търговските отношения с Москва.

За енергийно изнудване от страна на Владимир Путин говори и председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен. Тя приветства постигнатото по-рано споразумение по плана за действие, свързан с потреблението на газ през следващите месеци. Той беше спешно преработен и все още предвижда намаляване на потреблението с 15%, но вече като колективна цел и отчита много повече национални специфики, става ясно още от изявлението на председателя на ЕК, цитирано от пресцентъра на Брюксел.

Според нея има възможност ЕК да обяви извънредно положение, което ще направи изпълнението на мерките в плана задължително. Това обаче означава и че общността поема ангажимента да защити при спиране на доставките европейците - и домакинствата, и индустрията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

12
rate up comment 1 rate down comment 2
0pk
преди 1 година
Е хубава работа, пак начи руската мафия пречи на българия да добива собствен газ. Тия лафове отдавна звучат нелепо и зад тях прозира или пълна невменяемост или опит за манипулация. Ам затваряйте руските посолства, изгонете всички руснаци и копайте газ наволя, ваща сметка. Нит акъла ви пречи, нит образованието. Само двете леви ръце. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 0
Solar Power
преди 1 година
Северозападна България разполага с 480 млрд. куб. метра природен газ. Това посочва доклад на американска компания, проучвала възможностите за добив на шистов газ у нас. Това съобщи пред bTV Иван Хиновски, бивш депутат от "Има такъв народ" и председател на Българския енергиен и минен форум. По думите му информацията е скандална. "През 2011 г. България получи геоложки доклад от едно проучване на голяма американска компания за България - в Етрополската формация, Северозападна България. Не говорим за Добруджа, тя беше измислена, за да се отклони вниманието от Етрополската формация", каза Хиновски. И допълни, че до момента не е ставало дума за добив на шистов газ в Добружда, а само за Етрополската формация районите на Луковит, Ъглен, Пещене - Врачанско. Този шистов добив е 500 млрд. куб. метра газ. Това е потреблението на България за 150 години", каза експертът. Той добави, че този доклад дълго време се е укривал."2011 г. компанията депозира доклад отчет по договор за проучване в Министерството на енергетиката - мълчание. И изведнъж през 2012 г., под натиск на зелени неправителствени организации, България наложи мораториум върху проучванията и добива на шистов газ. Тази информация събуди изключително сериозни тревоги в най-големия доставчик на газ за България - "Газпром". Ето кой работи против България ! Руската мафия газпром !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 3
zelka007
преди 1 година
В момента най-важно е да се спаси локомотивът на европейската икономика - Германия . Нищо друго не е от значение . Факт - насадили са се на пачи яйца с енергийна зависимост от крадците на съдомиялни машини . Кой крив кой прав нема значение пред белята . В момента тече мобилизация ако искате го наречете , за газова солидарност , за да издържи една зима Германия без рассийски газ . Така както тя плащаше дълговете на Испания , Италия , Гърция ... сега всички трябва да помогнем на Германия с газ ... Без хър-мър , за да може пак да поведе съюзът след година-две ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 3
zelka007
преди 1 година
Нищо рассийско никъде няма да тече , освен към рафинериите на ЛУК , които си имат директни договори ... :))) ... Не знам как да ви го обясня . Рашистите запечатват кладенци !! зануленият денацификатор е сърдит на всички , че не го бръснат за (цензура) ... Вие си вийте тука по форумите колко си искате , решенията са взети ... дето казва песков ... Ние сме в заключителна фаза на договор за втечнен газ ( около 18-24 товара на година , бих ти написал и търговеца кое е , ама айде да не преекспонирам ) и заключителна фаза на договор за газ от Азербайджан . Това е ! Договорът с гъзпром няма да бъде подновяван !! и то от страна на гъзпром , а не на нас !! Единственият начин тук да тече рассийска газ е митрофанова да е командир на задунайската губерния ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 2
evlogi
преди 1 година
Бе кво изобщо има да се обсъжда тази тема.Ясно е, че Мордор се опитва да задържи до последно високите цени, зер това ще му е..Ще е,както е казано, кой еб***л, еб***л, кака се ожени...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 1
Борката
преди 1 година
В документацията, която не дават пише, какво се правили и колко ще издържи. Скапе ли се утре, то кяфкане на ***, то вой на сорроспии до небето!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 1
Борката
преди 1 година
В Кремъл коментират, че още чакат ремонтираната в Канада турбина, Берлин обвинява руснаците, че не дават разрешително за вноса
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 1
Zlato
преди 1 година
На тоя етап яснота има само за ПП. Продължаваме без промяната/подмяната. От понеделник газът за България потича ;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 2
zelka007
преди 1 година
Демек утичате с кутев и митрофанова , нема пАток , нема трансфери - освен за волгин ... :))) ... то още на 24 март си беше сигурно , че пАтоците и петролът си отиват , единствено датата на окончателният край не беше ясна ... Сега и тя се знае ... Квото изкара дотук тва беше ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 1
Борката
преди 1 година
R.I.P. пАтоци, патки, фитки и ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още