IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нетната загуба на норвежката Statoil се задълбочава

Петролната компания планира да ограничи разходите, но ще запази дивидента

11:20 | 04.02.16 г. 4
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Норвежката петролна компания Statoil възнамерява да намали капиталовите си разходи с близо 12% тази година и да увеличи програмата си за ограничаване на разходите в отговор на спада на цените на петрола, който доведе до по-голяма нетна загуба за компанията през четвъртото тримесечие спрямо пазарните очаквания, предаде The Wall Street Journal.

В четвъртък Statoil обяви, че загубата за трите месеца до края на декември възлиза на 9,2 млрд. норвежки крони (1,08 млрд. долара), което е повече от нетната загуба в размер на 8,9 млрд. крони година по-рано. Анализаторите очакваха нетна печалба в размер на около 3,83 млрд. крони. 

Приходите са се понижили със 7,3% до 109,2 млрд. крони, при очаквания за 117,82 млрд. крони.

Компанията записва разходи за отписвания в размер на 10,1 млрд. крони, основно в международните си операции, и провизии за 4,8 млрд. крони.

Резултатите на норвежката компания отразяват сходните слаби резултати за четвъртото тримесечие на най-големите ù американски и европейски конкуренти, след като спадът на цената на петрола до около 30 долара за барел по-рано тази година от над 100 долара в средата на 2014 г. оказа силен натиск върху сектора.

Англо-холандската петролна компания Royal Dutch Shell Plc, която е на финалната права по приключването на най-голямата сделка в петролната индустрия от десетилетие, съобщи, че годишната ѝ печалба се е сринала с цели 87% до 1,94 млрд. долара. Exxon Mobil Corp обяви най-слабата си печалба за тримесечие от над десетилетие, предава Ройтерс. Компанията съобщи още, че ще намали разходите за 2016 г. с една четвърт и спира обратното изкупуване на акции, докато се опитва да се справи с продължителния спад на цените на петрола. 

Британският петролен концерн BP приключи 2015 г. с най-голямата си загуба от най-малко 20 години – в размер на 6,5 млрд. долара. Само през последното тримесечие загубата възлиза на 2,6 милиарда долара заради срива на цената на петрола.

Statoil обяви още, че ще намали капиталовите си разходи до 13 млрд. долара тази година от 14,7 млрд. миналата година, но планира да запази дивидента.

Освен това компанията предвижда да увеличи програмата си за съкращаване на разходи до 2,5 млрд. долара тази година от 1,7 млрд. долара. Ограничаването на разходите е понижило средната цена на петрола, при която даден проект излиза на печалба, до 41 долара за барел в планираните проекти от 70 долара за барел през 2013 г.

Коригираната печалба на Statoil, при която са премахнати еднократните ефекти и се счита за ключов показател за представянето на компанията, е най-слабата от поне 2008 година, като се свива близо наполовина до 15,2 млрд. крони от 26,9 млрд. крони през същото тримесечие година по-рано.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:33 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 1
khao
преди 8 години
голяма работа, никаква драма няма ... 15 години печелиха много добре, имат резерви, ще издържат колкото е нужно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 1
todis
преди 8 години
ден на негативни новини за петролни компании ли е в календара?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 2
Internet
преди 8 години
Да се жалят на негъпрчето Обамго, то ги уреди с тази спад в цените
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
Internet
преди 8 години
Да се жалят на негъпрчето Обамго, то ги уреди с тази спад в цените
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още