IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новият път на коприната влезе в устава на Компартията на Китай

Партийни функционери настояват за увеличаване на инвестициите в проекти по тази инициатива

09:08 | 24.10.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Инициативата One Belt, one Road, която стана популярна като "Новия път на коприната", беше вписана в обновения устав на управляващата партия в Китай, съобщава кореспондентът на ТАСС в Пекин. Това е станало по време на конгреса на Комунистическата партия на страната.

Партийни функционери настояват за увеличаване на инвестициите в проекти по тази инициатива, макар и експерти да съветват фокусът на партията да бъде бедността, допълва The Voice of America.

Инициативата беше представена за първи път през 2013 г. от премиера Си Дзинпин. В основата на концепцията е да бъде създадена инфраструктура за свързването на Азия с Европа и Африка.

През тази пролет имаше и голяма конференция, свързана с предстоящите китайски инвестиции в Европа. В присъствието на световни лидери бяха обсъдени редица проекти от сфери като транспорт, енергетика и информационни технологии.

Анализатори, цитирани от ВВС, все повече отчитат активността на китайските инвеститори в Югоизточна Европа, което е особено видимо в Гърция. Там китайски компании купиха концесията на най-голямото пристанище в региона - в Пирея, както и участват в либерализацията на енергийния пазар.

Китайската държавна енергийна компания проявява и интерес към изграждането на втората ядрена централа в България, но до този момент няма официално предложение в тази насока.

България не участва в конференцията в Пекин, посветена на Новия път на коприната. По-късно вицепремиерът Томислав Дончев обясни, че причината е, че събитието се проведе в много кратък срок след съставянето на българското правителство и не е имало готовност страната ни да изпрати представител в китайската столица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:48 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 2
sdar
преди 6 години
Ами то за да участваме трябва да имаме мнение, а тогава май още не ни е било казано какво да ни е мнението. Както е казал г-н Дончев, не е имало време за това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още