IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новият вот върху споразумението на Мей за Brexit ще е в средата на януари

Според източници Лейбъристката партия готви нов вот на недоверие срещу кабинета, който може да бъде обявен още в понеделник

18:37 | 17.12.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Британският премиер Тереза Мей съобщи в понеделник, че възнамерява да насрочи нова дата за отложеното гласуване в парламента върху споразумението за излизането на Великобритания от Европейския съюз. Вотът ще се състои през седмицата, започваща на 14 януари.

„Мнозина членове на тази Камара са разтревожени от това, че трябва да вземем решение скоро“, заяви Мей пред Камарата на общините, цитирана от Ройтерс. „Възнамеряваме да се върнем към дебатите по вота в седмицата, започваща от януари, и ще проведем гласуването следващата седмица“, уточни премиерът.

Миналата седмица тя отмени гласуването на своя план заради опозицията срещу сделката, която – по думите й, нямаше да бъде приета от парламента.

В същото време източници съобщават пред Ройтерс, че основната опозиционна Лейбъристка партия ще поиска провеждането на вот на недоверие срещу Тереза Мей в понеделник – до голяма степен символично действие, което допълнително ще увеличи натиска върху премиера.

Решението на лейбъристкия лидер Джеръми Корбин не означава автоматично, че такова гласуване ще бъде проведено, но допълнително ще усложни опита й да спечели подкрепа за споразумението с Европейския съюз.

Според източника на агенцията с действието си Корбин цели да принуди Мей да подаде оставка. Според партията самото гласуване може да се проведе до края на седмицата.

По-рано в понеделник говорителят на Мей заяви, че тя продължава с опитите да спечели подкрепа за своята сделка въпреки силната опозиция в парламента, който е разделен между различни фракции, които искат различни варианти на бъдещите двустранни отношения с Брюксел, излизане от ЕС без сделка или оставане в блока.

Тереза Мей вече категорично отхвърли възможността за повторен референдум, което според нея ще представлява предателство пред избирателите, които са подкрепили Brexit на предходното допитване през 2016 г. това на свой ред още повече увеличава риска от това Великобритания да напусне съюза на 29 март догодина без сделка – сценарий, който според някои експерти ще има катастрофални последствия за петата по големина световна икономика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:20 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още