IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Официалните коалиционни преговори в Германия се очаква да започнат в петък

Представители на Ангела Меркел, Хорст Зеехофер и Мартин Шулц ще се срещнат утре сутрин в Берлин

16:49 | 25.01.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Хорст Зеехофер, Ангела Меркел и Мартин Шулц ще се срещнат в петък. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Хорст Зеехофер, Ангела Меркел и Мартин Шулц ще се срещнат в петък. Снимка: Ройтерс

Консервативният блок на канцлера на Германия Ангела Меркел – Християндемократичен съюз/Християнсоциален съюз (ХДС/ХСС), ще започне в петък (26 януари) официални преговори за ново коалиционно правителство с Германската социалдемократическа партия (ГСДП). Това съобщават партийни източници, цитирани от агенция Ройтерс.

Според информацията Меркел и лидерът на ХСС Хорст Зеехофер ще се срещнат с председателя на ГСДП Мартин Шулц утре сутрин в Берлин.

По-късно същия ден се очаква още една среща между 15 представители на трите политически сили.

В същото време стана ясно, че консерваторите не са готови да правят отстъпки по въпроса с бежанците по време на преговорите, което потенциално може да се превърне в точка на конфликт.

По думите на депутата от ХДС Юлия Кльокнер споразумението със социалдемократите за годишен таван на приема на имигранти между 180 хил. и 220 хил. души е от ключово значение. Тя заяви, че консерваторите не искат повече неконтролирана имиграция и социалдемократите трябва да разберат това.

Блокът на Меркел настоява за по-стриктна имиграционна политика, защото се страхува да не загуби още позиции от антиевропейската „Алтернатива за Германия“, която стана трета политическа сила на парламентарните избори в страната през септември миналата година.

Подобна позиция изрази и заместник-председателят на ХСС Дороти Баер, която посочи, че нейната партия не може да направи никакви отстъпки на ГСДП по въпроса с приемането в страната на роднини на бежанци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:45 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още