IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Олаф Шолц - изненадващият съюзник на Лондон за Brexit?

Министърът е бивш кмет на Хамбург, който търгува повече с Великобритания, отколкото цяла Германия с някои страни от ЕС

10:47 | 10.04.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Търсещата съюзници за Brexit Великобритания може да намери изненадващ съюзник в лицето на германския финансов министър Олаф Шолц.

Бившият кмет на Хамбург досега се е опитвал да поддържа британско-европейските взаимоотношения, включително и посредством алтернативни канали за дипломация с бившия британски премиер Дейвид Камерън няколко месеца преди референдума за излизане от общността през 2016 г. След вота Шолц цитира песента на Елтън Джон „Friends Never Say Goodbye“ („Приятелите никога не казват „сбогом“ - бел. ред.) като пример за позицията си.

Идващ от най-големия пристанищен град в Германия, чиято история на търговски връзки с Великобритания датира още от Средновековието, Шолц е англофил сред 27-те европейски финансови министри, които трябва да се справят с излизането на Лондон от състава на ЕС, посочва Bloomberg в свой материал.

И макар да е малко вероятно позицията му да доведе до промяна в „червените линии“ на Германия неговите възгледи ще зададат тона по време на първата среща с британския му колега Филип Хамънд по-късно в понеделник.

„Хамънд и Шолц искат британското правителство да промени курса си към търсене на мек Brexit“, посочва Якоб Функ Киркегард от Peterson Institute for International Economics във Вашингтон. Те са обединени от целта си да се опитат да задържат Великобритания в европейския общ пазар и митнически съюз, допълва той.

Самият Шолц смята, че рискът от разпространяване на настроенията за излизане от ЕС сред други държави е слаб и се притеснява повече за пречките, които представлява политическото самоизтъкване, посочва източник, запознат с възгледите му. Неговата цел е да насочи преговорите за излизането на Великобритания от ЕС към намирането на техническо решение, което да гарантира близки икономически отношения, допълва още източникът.

Това е в контраст с предшественика на Шолц – Волфганг Шойбле, който предупреди Великобритания, че „вън означава вън“, отразявайки притесненията, че евентуални преговори за преференциална търговска сделка ще окуражат и други страни от блока да поискат напускането му. Но дори и така, германските законодатели, включително и канцлерът Ангела Меркел, отхвърлят идеята Великобритания да бъде наказана заради Brexit.

Според говорител на германското финансово министерство Шолц иска да гарантира колкото се може по-тесни връзки между ЕС и Великобритания.

За министъра Brexit обаче нанася удар близо до дома. Вторият по големина германски град Хамбург, дом на завод на Airbus, търгува повече с Великобритания, отколкото цяла Германия с някои страни от съюза. Бизнес връзки с Лондон имат над 1000 компании в града, често наричан най-британския метрополис в Германия.

Британско-европейските отношения са толкова важни за Шолц, че през февруари 2016 г., докато още е кмет, той кани Меркел и Камерън на провеждането на годишен банкет в Хамбург – само четири месеца преди референдума за Brexit.

Шолц, който е и вицеканцлер в четвъртия кабинет на Меркел, трябва да внимава със своята Германска социалдемократическа партия (ГСДП), чийто интерес да помогне на Великобритания е по-слаб.

„Очакваме новият финансов министър да поддържа правителствената позиция, че единството на ЕС е по-важно от съдбата на една индивидуална държава“, посочва Йоханес Карс, депутат от комисията по бюджета от ГСДП.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:49 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още