IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оръжейният производител Heckler & Koch е обхванат от властова война

Люксембургският инвеститор CDE с френски собственик иска да поеме контрола над компанията от мажоритарния акционер Андреас Хешен – засега без успех

08:30 | 20.12.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Мястото е много идилично: старата баня на бивша фабрика за барут е живописно разположена в долината на Некар близо до Ротвайл. В сегашната парти и културна дестинация от години не се произвеждат боеприпаси. Извънредното общо събрание на производителя на оръжие Heckler & Koch в четвъртък предложи въпреки това много силни експлозии: двама основни акционери направиха от срещата странно зрелище без водещ актьор.

Досегашният мажоритарен акционер Андреас Хешен свика събранието, за да позволи да бъде избран в надзорния съвет, а от другата страна е люксембургският финансов холдинг CDE, зад който стои френският инвеститор Никола Валевски. Той иска да вземе акциите на Хешен, но не го иска в надзорния съвет. 

CDE предявява претенциите за по-голямата част от акциите чрез заложено обезпечение от договор за заем, както стана ясно в рамките на общото събрание.

Досегашните роли: докато Хешен контролираше оръжейницата години наред, Валевски бе финансистът на заден план. Сега французинът иска сам да поеме контрола над компанията. Въпреки това CDE може да поеме мнозинството само ако федералното правителство одобри промяната на собствеността в чужбина. Тя разследва случая от 19 месеца насам. Това е една от причините за скандалното общо събрание. 

Двамата главни герои не присъстват в Ротвайл, пише германският икономически всекидневник Handelsblatt. Има само едно правдоподобно обяснение на факта, че те уреждат спора си пред акционерите: първоначално договорената цена се възприема като несправедлива. Ставаше дума за обезпечение на заем от 100 милиона евро.

Но има обвързващи споразумения, тъй като в противен случай CDE нямаше като купувач публично да атакува продавача Хешен и да гласува против приемането му в надзорния съвет.

Проблем със съмнителни заеми

Например юристите на CDE се опитаха да дискредитират Хешен, като му задаваха въпроси на общото събрание. Адвокатът на CDE Себастиан Енс зададе тона с цял списък от въпроси за времето, когато Хешен е бил в ръководството на специалиста по оръжия. „Колко висок беше дългът през 2002 г. и колко висок, когато Хешен напусна надзорния съвет през 2015 г.?“, пита Енс.

Изпълнителният директор Йенс Бодо Кох отгавара фактологично: „От 2002 г. до 2015 г. дългът нарасна от 2,5 на 295 милиона евро“. Други въпроси касаят късно публикувани отчети, съмнителните заеми към Хешен или към свързани компании и темата дали парите са били изкарани от компанията, за да се финансират самолети, например.

Обвиненията витаят в публичното пространство от години. Компанията твърди, че Хешен е погасил всички заеми, които е получил от нея. Но това е само част от истината. Хешен е инвестирал в различни компании чрез холдинговата компания на Heckler & Koch, включително в производителя на градински инструменти Wolf, в компания за наем на самолети и корабостроител. Всичко това се оказват лоши инвестиции.

Heckler трябваше да отпише заемите за тези инвестиции. Изпълнителният директор Кох потвърди, че това струва трицифрена сума в милиони. С това бяха разкрити подробности от миналото, които хвърлят лоша светлина върху бизнес способностите на Хешен. За радост на CDE.

Такива спорове обикновено не се водят публично. Но CDE очевидно иска сериозно късане с Хешен. Двата фронта едва ли биха могли да бъдат по-остро сблъскани.

Освен това CDE поиска да бъде освободен Харалд Куят, предишният ръководител на надзорния съвет. 77-годишният бивш главен инспектор на Бундесвера беше назначен в контролния съвет по искане на Хешен през лятото.

CDE основава позицията си за Куят, наред с други неща, с липсата на икономически познания - за дългогодишния генерал мандатът е първата му позиция в надзорен съвет. Бившият военен предаде ръководството на заседанието на  одитора Мартин Зорг. CDE иска да освободи и него.

Високите дългове натоварват компанията

И преди бе ясно, че тези искания няма да митан. Имаше само 9,5 процента одобрение за премахването на Куят. Досегашният мажоритарен акционер Хешен все още има мнозинството от гласовете, в този ден - над 90 процента от присъстващите акции. Но ако Берлин даде зелена светлина и трансакцията приключи, влиянието на Хешен скоро ще намалее.

Базираният в Оберндорф оръжеен производител Heckler & Koch, който има 900 служители, е подложен на натиск от години, тежестта на дълга понастоящем е висока - 236 милиона евро. В последно време H&K отчита и оперативна загуба. Въпреки това компанията може да намери своя път към успеха по-лесно без високите лихвени плащания.

Това е още една причина, поради която ръководството би приветствало инжектиране на собствен капитал. „Ние бихме приветствали стабилна и силна структура като собственик, с която компанията може да се развива енергично“, заявява изпълнителният директор Кох. По този начин той пояснява, че като собственик CDE няма да бъде неудобен. Има и лични връзки. Мениджър от CDE е част от Борда на директорите от години.

След гласуването Андреас Хешен направи отчет. „Искам да помогна за коригирането на някои ситуации, които са тежки за компанията", каза той в конферентен разговор. 

Дългият процес на одобрение в Министерството на икономиката  увеличава допълнително несигурността. То търсело контакт с CDE, която от своя страна директно обжалва резолюциите на общото събрание. Следва продължение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още
Финанси виж още