IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Подкрепата за консерваторите на Меркел достигна едногодишно дъно

В навечерието на изборите през септември алиансът ХДС/ХСС има одобрение от под 30%

09:47 | 17.03.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Подкрепата за консерваторите на германския канцлер Ангела Меркел достигна най-ниското си равнище от година на фона на нарастващото неодобрение към начина, по който тя се бори с кризата. Това показва ново социологическо проучване на агенция Forsa, цитирано от Ройтерс.

Без Меркел начело, която се оттегля след четири мандата като канцлер, Християндемократическият съюз (ХДС) и баварският Християнсоциален съюз (ХСС) записват спад в общата си подкрепа от 4 процентни пункта за седмица до 29% одобрение.

Това е най-ниското равнище от началото на коронавирусната пандемия през март 2020 г. и последва историческата загуба на подкрепа на изборите в две провинции тази неделя.

Партията на Зелените е големият победител с ръст на подкрепата от 3 пр. пункта до 21%, а представянето на останалите основни партии в страната остава непроменено. Партията на социалдемократите (ГСДП) – по-малкият коалиционен партньор на консерваторите, получава 16% одобрение.

Партията на свободните демократи и крайнолявата „Левицата“ остават с подкрепа от по 8%, а крайнодясната Алтернатива за Германия – с 10%, съобщава Bloomberg.

Допитването е извършено сред 2501 души в периода от 9 до 15 март.

Мнозина германци са недоволни от бавното разпространение на ваксините, което получи нов удар тази седмица, след като бе спряно прилагането на препарата на AstraZeneca заради опасения за безопасността му.

Компаниите в най-голямата европейска икономика също се оплакват и от забавяния на плащанията по мерки за подкрепа, а скандал с поръчки за предпазни маски допълнително хвърли сянка върху репутацията на консерваторите.

Заместник-лидерът на Свободните демократи Волфганг Кубики заяви, че Меркел трябва да се раздели с някои свои министри.

„Има само няколко месеца до изборите, но смяната на (Йенс) Шпан като здравен министър ще помогне за създаването на ново доверие сред народа“, каза Кубики и допълни, че според него и министърът на икономиката Петер Алтмайер трябва да бъде освободен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още