IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин изведнъж ускори повишаването на минималната заплата

Президентът на Русия реши да изравни минималната заплата с нивото на издръжка от 1 май тази година, а не от планираното увеличение на 1 януари догодина

10:04 | 11.01.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Руският президент Владимир Путин обеща, че размерът на минималната работна заплата ще бъде приравнен към минималните разходи за живот по-бързо от първоначално планираното. За това съобщи РИА Новости.

Двата социално-икономически показателя ще бъдат изравнени на 1 май 2018 г. Вземането на това решение президентът обяви на среща с работниците от Тверския вагоностроителен завод. Владимир Путин също така отбеляза, че неравенството между минималната работна заплата и минималния жизнен стандарт "изкривява пазара на труда".

"Имаме възможност да изравним минималната заплата с нивото на издръжка от 1 май тази година, и ще го направим", каза държавният глава.

Според него увеличението ще засегне около четири милиона работници.

Решението беше взето на заседание на президента с ръководителя на Федерацията на независимите синдикати на Русия Михаил Шмаков, който предложи да се ускори увеличаването на минималната работна заплата до 1 май - Денят на труда.

Първоначално се прие, че минималната работна заплата и нивото на издръжка ще бъдат изравнени на 1 януари 2019 г. През 2018 г. минималната заплата трябва да бъде най-малко 85% от жизнения минимум и такъв документ руският президент подписа на 29 декември 2017 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:42 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още