IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рубини: Grexit би бил катастрофа

Най-голямата опасност от евентуално излизане на Гърция от еврозоната би дошла от засилване на връзките на страната с Русия, смята икономистът

16:56 | 19.07.15 г. 11
<p>
	Нуриел Рубини. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Нуриел Рубини. Снимка: архив Ройтерс

Известният икономист Нуриел Рубини коментира пред Financial Times, че последствията от евентуално излизане на Гърция от еврозоната биха били „катастрофални” за глобалната икономика.

Рубини, който е бивш съветник на Белия дом, посочва, че ако Гърция напусне еврозоната, страничните ефекти биха били далеч по-мащабни от неизбежните затруднения за гръцката икономика.

„Това няма да се случи, защото последствията биха били твърде ужасни”, казва той.

Гърция постигна трудно споразумение с кредиторите си, за да избегне фалит и напускане на еврозоната.

Рубини, известен с прозвището "Доктор Дуум" заради прогнозите си за краха на жилищния пазар в САЩ и глобалната финансова криза, смята, че най-голямата опасност от излизането на Гърция от еврозоната би дошла от засилването на връзките на страната с Русия. Той обяснява, че това би дало възможност на Русия да възвърне влиянието си на Балканите в момент, в който отношенията й с Украйна вече създадоха опасения сред политиците.

Той казва: „Може да видим разширяване на руското влияние на Балканите отново.”

Рубини, който преподава в Stern School of Business към Нюйоркския университет, допълва, че сред другите рискове от т. нар. Grexit биха били разпадане на еврозоната и повишаване на вероятноста Великобритания да излезе от Европейския съюз. Според него подобна ситуация би повдигнала и въпроси за членството на Гърция в НАТО.

Рубини е уверен, че споразумението ще мине и ще бъде ефективно.

„То включва структурните реформи и инвестициите, необходими за подобрението на потенциала за ръст на Гърция”, отбелязва той.

Анализаторската компания на Рубини Roubini Global Economics от дълго време сочи Гърция за източник на проблеми в еврозоната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:49 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

10
rate up comment 0 rate down comment 0
kalendar
преди 8 години
разрови се из коментарите ми ще видиш, че бях супер негативно настроен към заема, обаче ако гърците, испанците и италианците излязат от ЕЗ(и аз споделям песимистични възгледи за тая работа) ще съжалявам, че сме изтеглили толкова малко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 3
lozkhris
преди 8 години
Че Русия ще се опита да капитализира един Grexit е повече от логично. Но основната причина да не се допусне излизане на Гърция е исключително лошия пример, който ще даде на Испания и Италия, не какво МОЖЕ да направи Русия. С това ще се сложи край на тоталния финансов контрол, който упражнява САЩ чрез еврото, както и на икономическия такъв, упражняван от Германия - все пак излизане на третата и четвоъртата икономика в Европа ще унищожи износителския и тоталитаризъм.Преди време предрекох, че няма да има излизане на Гърция. Агонията ще продължава до последния възможен момент.До тук се оказвам прав...Това е - кредитният "растеж" и робство продължават.И ние си изтеглихме 16 милиарда. Да са ни честитиДогодина 20...:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 1
kalendar
преди 8 години
Или да сложиш пожарникар за премиер:) също добра метафора:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 1
kalendar
преди 8 години
СА много тясно свързани, даже в определени периоди от историята СА смятани за(грубо) едно и също. Сега не е такъв период, ако исках политическо мнение щях да търся мнение на политолог(я виж ти...според чекинга политолог не съществува като дума), а нямаше да чета статия за Рубини. Това е все едно да искаш от информатик да ти направи алгоритъма за тотото-щото информатиката и математиката са свързани.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 2
MZ/X
преди 8 години
Естествено е, че Русия няма да харантути Гърция, но би могла да се договори с една потенциална военна хунта срещу жълти стотинки да си разположи военни бази в Гърция. ЕС от своя страна не би преговаряла с една военна хунта и ако Гърция до тогава не е излезла от ЕС, ще я изключат от ЕС. Гърците може да се усетят прецакани от цялата ситуация, но както показва историята една военна хунта може да остане на власт и 30-40 години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 5
MZ/X
преди 8 години
Икономиката и политиката често са много тясно свързани! Едно излизане на Гърция от ЕС и евентуално приближаване с Русия би имало катастрофални икономически последици поради следните причини: 1) Допълнително ще изостри отношенията ЕС Москва, като икономическите взаимоотношения ще намалеят още. 2) Инвеститорите ще ги е страх да инвестират по периферията на ЕС и постоянно ще се чудят коя ще е следващата Гърция 3) Обтегнатите отношения с Русия ще накарат инвеститорите от САЩ и Азия да избягват Европа 4) Европейските инвеститори ще диверзифицират риска си като инвестират извън Европа и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 4
Stone_Kold
преди 8 години
тоз сересемин пак говори глупости....русия няма да следващата която ще хрантути тумора гърция, а тумора иска само да яде и сиртаки....според новия световен ред който се диктува от сащ от икономи4еска гледна то4ка тумора трябва да се изгони на секундата но от полити4еска ще му подарят порединте стотин милиарда което не е проблем просто от клавиатурата на ецб ще се напише числото което е договорено и гръцките банки ще са спасени ей тва е казано просто..а те *** знаят това и наро4но шикалкавят и спекулирати затова са живели и ще живеят с раздути заплати пенсий разходи и така
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 7
supertrader
преди 8 години
Глупости най голямата опасност за ЕС е ЕЗ, а не Русия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 31 rate down comment 1
kalendar
преди 8 години
Значи икономист използва политическа аргументация, но не и икономически аргументи???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 5
Атанасио
преди 8 години
От нобелисти по икономика очаквам по-задълбочени анализи и за фундаменталните неща като устройството и докога може да функционира сегашната финан.система ,и си задавам въпроса дали го осъзнават За да функционира сегашната световна финан.система с лихвите и т.н. доходност трябва постоянен растеж но това е невъзможно и г-н Хитов (доктор по икономика и преподавател в УНСС ) го обяснява прекрасно 2009год. - http://***.investor.bg/blogosfera/363/a/svetyt--v-recesiia-ili-v-sistemna-kriza-92906/подробно и накрая тук - http://krizata.blog.bg/history/2011/01/16/prichini-za-globalnata-ikonomicheska-kriza-obnoven-tekst.668684Нобеловият лауреат за икономика Робърт Шилер за акциите(и коментар 1, 4) - http://***.investor.bg/surovini/365/a/robyrt-shiler-akciite-sa-nadceneni-zalagam-na-petrola-198112/Трябва както казва проф. Джефри Сакс съветник на ген.секретар на ООН - дълбока реформа на световната финансова система - http://darikfinance.bg/***/111777#comments
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още