IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия ще намали военното си присъствие около Киев и Чернигов

Москва се отказва и от "денацификацията" и "демилитаризацията" на Украйна, коментират украинските власти

16:00 | 29.03.22 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Русия ще намали военното си присъствие около столицата Киев и Чернигов в северната част на страната, за да се постигне деескалация на напрежението, става ясно от коментари след края на преговорите, които проведоха Русия и Украйна в Истанбул. Целта е повишаване на доверието и създаване на условия за продължаване на преговорите, коментира един от участниците в разговорите, цитиран от Интерфакс.

Според украинските власти, цитирани от УНИАН, Москва се отказва от "денацификацията на Украйна", "демилитаризацията" и защитата на руския език. По останалите точки от исканията на Русия - статута на Крим и Донбас, позицията на Украйна не е променена.

Украйна е готова да се откаже от членство в НАТО, както и от разполагане на военни бази на чужди държави на своя територия. "Няма да приемаме чужди военни бази, нито военни континтгенти на наша територия. Няма да взимаме участие във военно-политически алианси", допълни главният преговарящ от украинска страна Олександър Чали. Военни учения ще могат да бъдат провеждани след потвърждение от страните гаранти.

Киев обаче настоява за гаранции за сигурност по подобие на чл. 5 от Договора за Алианса, който предвижда колективна защита за членовете на организацията в случай на нападение, допълва Ройтерс. 

Украинската делегация е предложила на Москва двете страни да се договорят, че поне 15 години няма да използват оръжие за решаването на казуса с Крим. Темата за Донбас е отделена, за да бъде дискутирана на среща между двамата президенти.

Дали ще има такава среща обаче е под въпрос. Главният преговарящ на Русия Владимир Медински коментира, че Володимир Зеленски и Владимир Путин може да се срещнат при подписването на мирния договор, който преди това ще се съгласува на ниво външни министри.

Съвсем различна е позицията на Украйна - първо в страната ще се проведе референдум, на който всички ще изразят своята позиция. След това документът ще бъде ратифициран от парламентите на страните гаранти и Украйна. Едва след това може да се пристъпи и към ратификация, но при спазване на Виенската конвенция, която гласи, че международен договор, подписан под натиск, няма сила. Тоест това означава, че първо Русия ще трябва да изтегли войските си от Украйна.

Украинската делегация коментира още, че осем държави, сред които Израел, Канада, Полша и Турция, са готови да станат гаранти за мира между Русия и Украйна. 

Украинският президент Володимир Зеленски коментира въпроса с референдума пред руски журналисти от независими медии. Тогава той обясни, че исканията на Русия налагат промяна в Конституцията на Украйна, а тя ще отнеме повече от година. Затова и Киев предлага провеждането на референдума, което да е допълнителна гаранция, че условията ще бъдат изпълнени.

Владимир Медински коментира след разговорите, че ще анализира украинските предложения и ще ги представи пред Владимир Путин.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:33 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
data
преди 2 години
Нищо няма да загуби , ако овладее пристанищата за една земеделска държава това означава 100 % контрол
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 4
Petar2015
преди 2 години
Е изчакайте малко с това примирие де! Така ще провалите предсказанието за употреба на химическо и ядрено оръжие. Не подронвайте авторитета на гадателите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
Solar Power
преди 2 години
Не мисля. Ще изгуби газта. Все пак нали е ясно , че изтока в Русия няма връзка със запада и не може току така да преместиш газта. Освен това Китай не би си позволил повече пт 10-15 процента руски газ за да не е прецакан от Русия. Големите заводи в Русия свършват пресен пример е Камаз. Путин влезна в капан на цру според мен. Не е готов за тази битка с БВП като на Италия огромна част от който отива за оръжие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
data
преди 2 години
Според мен е капан , сега ще могат да използват освободеният капацитет където са вече главните им цели - сухоземния коридор Крим - Домбас
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 4
Solar Power
преди 2 години
Точно както и предполагах и написах,че ще се случи. Сега когато си стиснат ръцете чичо Сам ще даде кредит и на двете държави а пък вовата и още 2-3 тука ще си бъркат в носа и ще правят топчета :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още