IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Компромисите, на които е готова Украйна

Страната няма да отстъпи Донбас, но е готова на преговори за своя неутралитет, коментира украинският президент

20:32 | 28.03.22 г. 33
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Володимир Зеленски. Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Володимир Зеленски. Снимка: Bloomberg LP

Пълното отстъпление на Русия от територията на Украйна е невъзможно, призна украинският президент Володимир Зеленски по време на първото си интервю за руски опозиционни медии след 24 февруари. Цел на украинските военни сега е да изтласкат руските войски до "компромисни територии", тоест да върне положението преди началото на военната инвазия, и да бъде направен опит да бъде намерено решение за Донбас.

Териториалната цялост и интегритет на Украйна обаче е извън съмнение по време на предстоящите преговори. 

"Не планирам нападение нито над Донбас, нито над Крим, защото жертвите ще бъдат стотици хиляди", разказа още украинският президент.

Интересът към неговото интервюто сред хората в Русия е голям и расте, след като Роскомнадзор съобщи, че няма да допусне разпространението му в страната. В него Зеленски коментира и какви още компромиси е готов да направи, за да бъде сложен край на военните действия в Украйна.

Руските искания вече бяха заявени и сред тях са "демилитаризация" и "денацификация", както и неутралитет на Киев и отказ от членство в НАТО, признаване, че Крим е руска територия и независимостта на Луганската народна република и Донецката народна република, както и защита на руския език. Главният преговарящ от страна на Русия Владимир Медински призна в края на миналата седмица, че преговорите вървят трудно и има усещането, че украинците нарочно не бързат да се договорят.

Въобще не обсъждаме "демилитаризацията" и "денацификацията" - темата беше зададена от руската страна, но нас не ни интересува, коментира украинският президент. Но гаранциите за сигурност и за Украйна и за Русия, както и членството в НАТО ще бъдат в основата на мирния договор, който ще бъде подписан, за да бъде сложен край на войната, доплъни Зеленски пред журналистите от независимите руски медии.

Гаранциите за безопасност трябва да бъдат дадени от трети страни и ратифицирани от техните парламенти. Украйна ще проведе и референдум за този договор, защото условията на Русия предвиждат промяна в Конституцията на страната. Такава промяна ще отнеме повече от година. Референдум може да бъде организиран за няколко месеца, а със своя глас украинците също ще гарантират, че искането ще бъде спазено. В това допитване ще могат да участват всички украински граждани, включително и тези, които са в чужбина, както е предвидено в законодателството на Украйна.

За провеждането на референдум е нужно първо да бъде прекратен огънят - никой не би признал резултатите под дулата на танковете. Но Зеленски не отговори еднозначно какво ще стане, ако украинците отхвърлят постигнатото в преговорите.

Статутът на Крим и Донбас задължително ще бъде дискутиран, става ясно от думите на Зеленски. Преди седмица за възможни сценарии за региона разказа и съветник на украинския президент. По думите на Олексей Арестович Донбас може да бъде под съвместно управление или управляван от международна администрация. Но признаването на статута им по смисъла на руските условия, е неприемливо.

Колкото до темата за защита на руския език украинският президент смята, че това може да бъде решено на базата на двустранни споразумения за признаване на историята, културата и ценностите с всички съседи. "У нас всеки говори на какъвто език иска - на територията на Украйна живеят повече от 100 националности", каза той и допълни, че е напълно приемливо откриването на частни руски училища в Украйна, в които да се преподава на руски език, но срещу откриване на украинско училище в Русия.

От думите на Зеленски става ясно, че е готов да бъдат сключени аналогични споразумения с представителите на всички националности в страната, в която има и българско малцинство.

По темата за руския език той коментира още, че руският президент Владимир Путин е нанесъл огромна щета върху руския език и много хора вече се притесняват да говорят на руски извън пределите на Русия.

Украинският президент беше категоричен, че по време на окупацията на регионите в последните осем години, Русия не е направила нищо за развитието им. "Какво направихте за Крим - построихте хотели? Какво направихте за Донбас", допълни още той. От началото на военната инвазия източни градове, където е съсредоточено рускоезичното население, са били сравнени със земята, което поражда истинска ненавист у украинците към Русия и руснаците.

По време на интервюто Зеленски коментира още, че разривът между народите на Украйна и Русия в момента е огромен и няма отговор дали нормалните отношения някога ще могат да бъдат възстановени. "Нашето поколение е загубено - ние няма да си простим", каза още той, визирайки и двете страни и допълни, че фокусът сега трябва да е върху децата.

"Войната не приключва с края на военните действия", допълни още Зеленски.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:49 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

27
rate up comment 0 rate down comment 0
Alex Silver
преди 2 години
Руски спецназ набара тия двамцата и сега можеш да се сетиш какво им внушават на коравите кратуни. Военно престъпление. Чака ги военен Трибунал. В ДЛНР, където смъртното наказание не е отменено. А те са убивали пленници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 1 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Ей,мижитypя, я по-спокойно го давай бе, клавиатурна нинджо, че такива .дребни същества съм ги виждал много, в нета са смелчаци, в живота opъф.ляци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 2 rate down comment 2
4un4o.
преди 2 години
сТояне гледай ти да не отнесеш не само шамарите а и нещо по топло и венозно , че ми се струва че играеш моментната роля на господарите си от САЩ . Ох майко що не ви знам адресчетата на всичките троло-байданисти .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 3 rate down comment 4
дядя Вова
преди 2 години
https://***.km.ru/sites/default/files/imagecache/640x640/rogozin_3.jpg >>> Малко история ще ви се отрази добре :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 5 rate down comment 3
дядя Вова
преди 2 години
И на хората изрязани свастики и пр. нацистка символика. Тук оркестъра духов тия партитури ще ги пропусне, но има Господ да съди!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 6 rate down comment 3
дядя Вова
преди 2 години
Скоро ще излезат килотонове зверства нечовечески, скоро...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 4 rate down comment 3
дядя Вова
преди 2 години
Момците от ЛДНР ги нюхат нацистите. Спират семейство, но решават "родителите" да ги проверят за татуировки. Ти да видиш, тия **** убили майката и бащата и под прикритието на децата се опитват да бягат. А тия момичета без ръце, насилвани и пр., ти да видиш, в Украйна нямало нацизъм, що клоуна Зельенъский бил евреин!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 4 rate down comment 3
Petar2015
преди 2 години
Ех, Зелений, точно това беше планирал, дето го отричаш сега. Ама те изпревариха. Сега гледай да удължиш войната, че има оръжие за продаване.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 7 rate down comment 3
Alex Silver
преди 2 години
Фаштовете могат да си позволят да трепят чужди народи. Същите те с радост биха гледали една братоубийствена война в Украйна. Направиха невъзможното тя да започне. Русия изпревари укронацитата само с два дни преди масираното нападение на ДЛНР от 140 хилядната армия, намираща се северно от републиките. Сега тази армия, съставена основно от нацполкове от рода на "Азов" и "Айдар", плюс чуждестранни наемници, е малце поредуцирана и разделена на два по-малки чувала. Води се усилена подготовка за пълното ликвидиране на загащените нацита в близките дни, до седмица. Приключването на този фронт е ключово и освобождава големи руски сили. След което ще настане същинско мазало по пътя към Киев и по-нататък. А всички оживели военнопрестъпници ще бъдат издирени и съдени. В ДЛНР, където смъртното наказание не е отменено.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 5 rate down comment 4
крас
преди 2 години
ИЗГЛЕДАЙТЕ КРАЯТ НА ТОВА ВИДЕО: " https://blitz.bg/svyat/brutalno-video-18-s-gavri-iztezaniya-i-ubiystva-na-pleneni-ruski-voynitsi-v-ukrayna-potrese-sveta_news876749.html .АКО ТОВА КОЕТО Е ПОКАЗАНО В НЕГО СЕ БЕ СЛУЧИЛО С ВОЙНИЦИ НА САЩ, ТО ОТ ХАРКОВ КЪДЕТО Е ЗАСНЕТО НЯМАШЕ ДА ОСТАНЕ КАМЪК ВЪРХУ КАМЪК!!! Интересно ми е как ще реагират реагират тези в Кремъл?!!! ВЪЗМОЖНО Е НИКАК , ЗАЩОТО НЕ СА РУСНАЦИ!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още