IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия увеличава доставките на газ за Европа през Украйна

Пазарите започнаха да се успокояват и на фона на прогнозите за по-топло от обичайното време

14:16 | 25.01.22 г. 3
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Andrey Rudakov, Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrey Rudakov, Bloomberg

Русия започна да увеличава доставките на природен газ за Европа през Украйна и Словакия, показват данни на газовия оператор Eustream, цитирани от Bloomberg . Но в същото време потокът по "Ямал" остава обърнат - от Германия към Полша вече повече от месец, показват пък данните на Ройтерс.

Анализаторите следят внимателно доставките на газ от Русия в Европа и на фона на ескалиращото напрежение по границата между Русия и Украйна. Опасенията са, че потокът може да пресъхне съвсем при евентуален военен конфликт и то в момент, когато газохранилищата на Европа са полупразни.

Преди ден "Газпром" съобщи, че европейските газови хранилища са на своя исторически минимум. От началото на зимния сезон от съоръженията е изчерпан около 70% от газа, нагнетен през летните месеци. Газохранилищата в Германия, един от основните купувачи на руския природен газ в Европа, са пълни до 41,8% от капацитета си, посочва още руският газов гигант.

В началото на семицата през пункта Велке Капушани на границата между Украйна и Словакия на денонощие преминават 460 гигаватчаса, което е най-голямото количество от началото на годината. Спрямо миналия януари обаче има значително понижение - тогава средно обемите бяха над 760 гигаватчаса на денонощие, сочат още данните.

газ газ

Източник:Bloomberg

На газовите пазари в Европа обаче се наблюдава успокоение, за което допринасят и прогнозите за по-високи от обичайното температури в следавщите дни. Това намалява търсенето на газ за отопление и производството на електроенергия. Освен това времето е подходящо за производство на електроенергия от вятъра, допълва още Bloomberg.

Така природният газ се търгува за малко над 91 евро за мегаватчас, което е спад от 2% спрямо цената в понеделник (24 януари). Вчера най-търгуваните контракти на газа поскъпнаха с 18 на сто.

Още от средата на декември цената на природния газ в Европа тръгна надолу, но преди това удари рекордните почти 185 евро за мегаватчас, точно в деня, когато спряха доставките по "Ямал" за Германия. След това обаче цените се оказаха по-високи от тези в Азия и това привлече танкери с втечнен газ, идващи от САЩ. По данни на Bloomberg до края на този месец се очакват поне 27 танкера, но в същото време и опасността Азия отново да започне да привлича доставките се увеличава.

Засега цената на газа в Европа е по-висока, но се появяват сигнали, че това може да се промени в следващите седмици.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
Gocho
преди 2 години
Ти какво -и хляба и ножа,че и маслото в руснаците ли е Това ли искаш да кажешЯ кажи на Стоян да ти разясни нещата ,за да не изпадаш в заблуждение
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
penio
преди 2 години
Опитват се да държат цената малко по-ниска от тази на втечнения газ. Така няма танкери и всичко ще идва от Русия пак.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
Gocho
преди 2 години
Стояне я кажи ,руснаците да не би да са се уплашили
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още