IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Салвини: Италия няма да променя бюджета за догодина

Рим вече не иска да е слуга на глупави правила, заяви още вицепремиерът

12:40 | 24.10.18 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Матео Салвини <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Матео Салвини Снимка: Ройтерс

Италия няма да променя бюджета си за 2019 г. Това заяви вицепремиерът и лидер на крайнодясната партия „Лига“ Матео Салвини, след като вчера Европейската комисия отхвърли фискалните планове на правителството и му даде три седмици да представи нови.

В интервю за радио RTL 102.5 Салвини настоя, че бюджетът, който увеличава дефицита за догодина до 2,4% от брутния вътрешен продукт от заложените 1,8% тази година, е единственият начин за свиване на публичния дълг.

„Италианците са на първо място... Италия вече не иска да е слуга на глупави правила“, посочи още Салвини, цитиран от Ройтерс.

Европейската комисия призова Рим да представи нов проектобюджет, който свива структурния дефицит – изключващ еднократните ефекти и промените на бизнес цикъла, с 0,6% от БВП, а не да го увеличава с 0,8 пр. пункта както при сегашния план.

Брюксел за първи път се възползва от правото си, получено през 2013 г., да върне бюджет на страна от еврозоната с основанието, че той нарушава правилата на ЕС. 

Италианците са на първо място... Италия вече не иска да е слуга на глупави правила

По думите на Салвини, за да се стимулира икономиката и да се понижи дългът като дял от БВП, Италия трябва да „направи обратното“ на действията на предишното правителство, чийто фискални планове бяха по-приемливи за Брюксел.

Италианският публичен дълг е в размер на 131,2% от БВП към края на миналата година – най-високото съотношение в еврозоната след това на Гърция.

Но въпреки своя предизвикателен тон по отношение на бюджета Салвини заяви, че членството на Италия в блока на единната валута не се поставя под въпрос. „Не искам да напускам еврозоната или да напускам Европейския съюз“, заяви той.

В пространствено интервю вицепремиерът също така заяви, че разполага с доказателства за това, че Франция прекарва мигранти през границата и ги изпраща в Италия. Салвини дори не изключи възможността това да е опит за дестабилизиране на правителството в Рим. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:02 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 0
Otka4eni reformatori
преди 5 години
Така ли бе откачен. Значи утре ако ти пуснат правило от Централата на КПСС в Брюксел, че трябва да се застреляш ще го направиш ли? Значи някакви деби,ли измислят някакви правила без изобщо да се съобразяват с никого и без да го питат съгласен ли е с тях или не е, без да пиат ще живее ли по добре с тях или не и т.н. и ти си съглсен. Браво... истинска демокрация е това. Вие сте толкова мало,умни, че дори изобщо не осъзнавате че "режима" на Брюксел се превръща в една много по извратена версия на КПСС. И в същия момент обяснявате колко добре било това. Като някаква стадо мирни и кротки овчици те сте превърнали. Та като стана дума за овцете явно се оказва, че те доста по умни от вас...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 4
khao
преди 5 години
ти като си го дуааал, да не си умрел ... така и тия двамата италианци нема да умрат, без значение дали ги храниш или не :):) ама като едни други накрая ще бъдат изгонени с камъни !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 9
majnata
преди 5 години
Да го духхате и двамата !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 8
s3
преди 5 години
Добре е, че Италия има собствено мнение и идентичност, но нека да се съобразяват с това което им се спуска от ЕС. Има правила, които следва да се спазват в повечето случаи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 8
pioner
преди 5 години
Ще клекнат!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още