Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Брюксел върна италианския бюджет за 2019 г.

При силно покачване на доходността по облигациите Италия е готова да промени бюджета, пишат някои медии

Брюксел върна италианския бюджет за 2019 г.

Двамата еврокомисари преди пресконференцията днес - Пиер Московси (вляво) и Валдис Домбровскис (вдясно). Снимка: Ройтерс

Европейската комисия (ЕК) отхвърли проектобюджета на Италия за следващата година. Икономическият комисар на ЕС Пиер Московси поиска от италианското правителство да „преразгледа" своя бюджет за следващата година и така за първи път ЕК отхвърля бюджетен план на страна от еврозоната. Европейската комисия разглежда публичните финанси на всичките 19 членове на единната валута.

Предисторията на настоящия спор е курсът към поемане на задължения на новото правителство в Рим. За да финансира социално-политическите изборни обещания, коалицията от леви и десни популисти планира значително по-високи разходи през 2019 г., отколкото бяха обещани от предишното правителство. В резултат на това вече огромният дълг от 2,3 трлн. евро ще продължи да расте.

Още по темата

Оценката на ЕК за бюджета сочи планирано значително отклонение от бюджетния план, препоръчан от Съвета. През юли 2018 г. съветът препоръча на Рим структурно подобрение от 0,6% от БВП. Представеният от Италия бюджет обаче предвижда структурно влошаване от 0,8% от БВП през 2019 г.

Както фактът, че планът предвижда увеличение на разходите с близо 1% от БВП, а Съветът препоръча фискална консолидация, така и степента на отклонение (разликата от около 1,4% от БВП или 25 милиарда евро) са безпрецедентни в историята на Пакта за стабилност и растеж.

Европейската комисия вече предупреди Италия и посочи особено тежки нарушения на правилата на ЕС. Правителството в Рим обаче обяви намерението си да се придържа към проектозакона за бюджета си. Заместник министър-председателят Матео Салвини заяви, че Италия ще изслуша всички страни в спора, но няма да промени мнението си.

„Еврозоната се основава на голямо взаимно доверие и нейните правила се прилагат еднакво за всички. Наше задължение е да защитаваме общия интерес и взаимните задължения на държавите членки. Италия има едно от най-високите нива на задлъжнялост в Европа и това струва на италианските данъкоплатци толкова, колкото и образованието. С оглед на това не виждаме друг вариант, освен да поискаме от италианското правителство да преразгледа бюджета си за 2019 г. - очакваме открит и конструктивен диалог през следващите седмици", заяви Валдис Домбровскис, заместник-председател на ЕК и комисар за еврото и социалния диалог, отговарящ също така и за финансовата стабилност, финансовите услуги и Съюза на капиталовите пазари.

Оттук нататък Италия има три седмици, за да изпрати нов вариант на проектобюджета, а ЕК има също толкова време да изкаже мнението си за него. Същественият диалог по бюджета обаче се очаква да започне в началото на декември. Това съвпада с периода, в който Европейската централна банка вероятно ще започне да свива програмата си за закупуване на активи - програма, от която Рим силно се възползва.

Ако доходността по облигациите се покачи, Италия ще е готова да промени бюджета, пишат някои местни вестници. Правителственият "План Б" предвижда корекции в пенсионните планове и основния доход, съобщи вестник Il Messagero, без да посочва източници. Правителството може да реагира, ако доходността по италианските облигации рязко се повиши спрямо тази на германските ценни книжа В момента доходността по италианските облигации е 3,5%, докато по германските - само 0,4%.

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
BASF реже 2000 места в администрацията