IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сериозните паралели между войната на Русия срещу Финландия и тази срещу Украйна

Мотивацията на нападнатите, външната помощ за тях и нуждата от дипломатически компромис са общото между двата конфликта

16:37 | 23.03.22 г. 21
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

През ноември 1939 г., скоро след като хитлеристка Германия напада Полша, друга голяма европейска страна също атакува по-малък съсед: Русия нахлува във Финландия. След яростна битка през дълга и люта зима войната завършва с Московския мирен договор, в който финландските отстъпки са далеч по-малко от това, на което Сталин се е надявал при започването на инвазията си, пише за Bloomberg адмирал Джеймс Ставридис, бивш главнокомандващ на НАТО. 

Въпреки че бяха силно превъзхождани като брой и въоръжение от Съветската армия, финландците успяха до голяма степен да удържат руснаците в така наречената от тях Зимна война. Сценарият е зловещо подобен на ситуацията, която се развива днес в Украйна, където Путинова Русия е изправена пред жестоката съпротива на украинците.

Преди повече от десетилетие, когато посетих Хелзинки като върховен съюзен главнокомандващ на НАТО, първото място, където финландците ме заведоха, беше в техния музей на Зимната война, посочва Ставридис. Там той прекарва два часа и е очарован от смелостта, изобразена чрез триизмерни експозиции, експонати, карти и снимки от войната. Той още пази и подарък, който финландците му дават - карта, показваща местоположението на войските, както и имената и ликовете на финландските генерали около границата.

Финландците бяха превъзхождани приблизително в отношение две към едно откъм обучени войници, но по-удивителните разлики бяха при танковете и бойните самолети. Финландците имаха само по няколко десетки от тях, докато СССР имаше около 5000 танка и 4000 самолета. Но към края на конфликта финландците бяха дали пет пъти по-малко жертви по време на боеве от Съветската армия.

Макар съветските предимства във въздуха и при механизираните операции в крайна сметка да преодоляха голяма част от финландската съпротива, решителният характер на защитниците и заплахата от продължаващите бунтове допринесоха много за оформянето на мира. Въпреки предвоенните цели за завладяване на цялата страна и въвеждане на марионетен режим, Съветите в крайна сметка се задоволяват с малка част от територията на Финландия (около 10%) и обещанието за финландски неутралитет.

Какво можем да научим от руско-финландската война, което да определи подхода към събитията в Украйна днес?

Първо и най-важно, трябва да оценим, че една решителна военна сила, която се бие на домашен терен, може да опровергае малкото шансове, които й се дават, и да постигане успех на бойното поле. Финландците имат трайно и силно чувство за независимост, както и украинците, въпреки руските декларации и в двете войни. Познавам от първа ръка високото качество на военните и на двете нации, които бяха поставени под мое командване в Афганистан и в други мисии на НАТО, казва още Ставридис.

Когато войниците се бият, за да защитят своите деца, родители и съпрузи – и независимостта на своята държава – те имат значително морално предимство пред наборниците и запасняците. Това важеше за финландците и остава важен фактор във войната в Украйна.

Последна актуализация: 05:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

21
rate up comment 0 rate down comment 2
мерзанов
преди 2 години
Т.е. ти знаеш кой е взел решението за нападението, и кога? Наясно си кога е решено, запланувано, че без значение от резултата от преговорите, война е щяло да има?И кое точно е "глупостта" в написаното от мен ... ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 1 rate down comment 2
мерзанов
преди 2 години
Но Литва и Латвия не водят агресивна политика срещу Росия, не заплашват че ще създадат ядрено оръжие. И не са по-близко, погледни картата. И предвид всички усилия на Зеленски да вкара света в 3та световна война, представи си ако Украйна наистина имаше ядрено оръжие, какво щеше да е станало вече ? Ако наистина искат мир, ключа е в ръцете на Зеленски и Путин. Какво им преди да го сключат, и кое от исканията на Русия не е нормално? И защо въобще трябваше да се стига дотук, а не го избегнаха с дипломация - за какво "преговаряха" януари, февруари, толкова срещи имаше между САЩ и Русия. Истината е, че за САЩ нямат голямо значение човешките жертви и разрушенията, за тях важното е да победят Русия на политическата сцена. Жалкото е, че явно и за Зеленски украинския живот не струва толкова, колкото американските долари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 3 rate down comment 0
evlogi
преди 2 години
Е закво толкоз място си похабил за толкоз глупости?Стига само да споменем,че преди малко повече от месец оня цър.вул Захарова най-официално заявяваше от името на правителството,че цялата информация за нахлуването в Украйна било лъжа и никога не била виждала подобен поток от лъжи,клевети и дезинформация от страна на запада, и няколко дни по-късно "специалната операция" беше в ход.Та дотам кой колко лъже
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 0 rate down comment 3
мерзанов
преди 2 години
За населението на Родопите - ами добре, да върнат тогава Косово на Сърбия? Защо международното право важи само за Русия, Китай, и въобще противниците на САЩ, а за самите САЩ и тяхните приближени страни то не важи? Трябва да си наясно, че Русия никога няма да забрави как тогава САЩ бомбардираха европейска страна без резолюция на ООН, и как впоследствие отнеха от европейска страна нейна територия. Защо САЩ и Европа подкрепиха това и признават Косово за самостоятелна държава? Дай да гледаме нещата по хронологичен ред, и дай когато говорим за международно право, да го разглеждаме именно като "право", важащо за всички. Престава да бъде "право", когато за някого то се нарушава, а за друг се обяснява що за нарушение е това. Защо е така и с Тайван? Китайска територия на теория, но населението там не смята така, и се е самопровъзгласило за автономна република - същото е като Косово и като Донбас. Защо редица страни са признали Тайван, и много други поддържат с тях отношения? Това по повод отделянето на Кърджали, което все давате като пример.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 0 rate down comment 4
мерзанов
преди 2 години
За кой какво казал и какво излъгал, мисля по-добре да не говорим, защото украинската фабрика за фейк новини няма равна, та до степен смешно да е смешно :)). Змийския остров и "смелите" граничари, които всъщност се предали без бой, потъналия руски кораби, който се прибра невредим, руски жертви - средно по 1000 убити на ден руснаци, клипове и снимки от преди години от съвсем други конфликти, преправени с фотошоп, снимки на бременна украинска блогърка, понамазана с "кръв" по лицето, която била на преглед в болница, реално не работеща от няколко дни, но за да може да се каже и покаже как "Русия убива бременни жени", новини че руснаците водели цивилните украинци в концентрационни лагери, а децата отвличали ... не знам да продължавам ли ? И освен всичко друго, начина им на "водене на бой" на украинците е такъв, да се крият в цивилни сгради, да се максират сред цивилните. Е, не може да сложиш танковете пред болницата, да среляш оттам по руските войници, за да можеш после да ревеш пред света - Русия обстрелва болници. В момента в който си влязъл в цивилната сграда и воюваш оттам, това я прави легитимна цел. Жалкото тук е, че всеки говори за "руска пропаганда", а всички западни, американски, в т.ч. и наши медии, ни представят и фалшивите украински новини, и като цяло само една гледна точка - един руснак не показаха с мнение. Всъщност показаа - такива, които отричат войната, за да насаждат умишлено впечатлението, че руснаците са против - да, ама не са, в болшинството си подкрепят политиката на страната си, и президента си. Защо трябваше да забранят руските телевизии още от 3тия ден на войната - това не е било от времето на желязната завеса при нас? За да ни се показва "истината" :))))) ? Ами, нека човек има достъп до информация, той сам ще прецени кое е истина и кое лъжа, кое е правилно и кое грешно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 5 rate down comment 0
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Охоо, имаме си нов тpoл копейник, регистриран днес! И веднага на барикадата с евтиничките опорки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 6 rate down comment 1
Solar Power
преди 2 години
Ракетите от Литва / Латвия са още по близко. Това са глупостите на *** лер. Ей така нападнаха Полша и Финландия с някакви измислици. *** лер е просто жалък бандит.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 6 rate down comment 1
Solar Power
преди 2 години
Ами ти хубаво си ги дал тези неща :) Ама то и населението в Родопите може да гласува да се отдели в Гюмюрджинска република както е било преди 100 години. Какво мислиш ? Аз пък например искам Княжеството да се отдели от Румелия , а София да остане в Румелия. Нашата столица да е Търновград.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 7 rate down comment 1
Solar Power
преди 2 години
Само да ти напомня ... в горната война във Финландия руснаците пускаха бомби, а Мол отов казваше ,че пускат хуманитарна помощ :) В Полша беше същото. В Украйна казаха 10 неща ,че няма да правят и ги направиха. Русия заслужава ТОТАЛНА изолация и бедност и ще го постигне. Не знам колко поколения украинци ще трябва да минат за да и простят. Ти се "кефиш" ,че някой напада други държави или какво ??!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 5 rate down comment 0
Solar Power
преди 2 години
Ами дай тогава и ние да нападнем Сърбия и да си върнем територия :) Защо пък не и Китай да си върне краднатите от руски царе територии ? Защо пък не и Турция да си върне Крим ? Това мислене си го наври някъде другаде. Тези филми свършиха :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още