IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сериозните паралели между войната на Русия срещу Финландия и тази срещу Украйна

Мотивацията на нападнатите, външната помощ за тях и нуждата от дипломатически компромис са общото между двата конфликта

16:37 | 23.03.22 г. 21
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

През ноември 1939 г., скоро след като хитлеристка Германия напада Полша, друга голяма европейска страна също атакува по-малък съсед: Русия нахлува във Финландия. След яростна битка през дълга и люта зима войната завършва с Московския мирен договор, в който финландските отстъпки са далеч по-малко от това, на което Сталин се е надявал при започването на инвазията си, пише за Bloomberg адмирал Джеймс Ставридис, бивш главнокомандващ на НАТО. 

Въпреки че бяха силно превъзхождани като брой и въоръжение от Съветската армия, финландците успяха до голяма степен да удържат руснаците в така наречената от тях Зимна война. Сценарият е зловещо подобен на ситуацията, която се развива днес в Украйна, където Путинова Русия е изправена пред жестоката съпротива на украинците.

Преди повече от десетилетие, когато посетих Хелзинки като върховен съюзен главнокомандващ на НАТО, първото място, където финландците ме заведоха, беше в техния музей на Зимната война, посочва Ставридис. Там той прекарва два часа и е очарован от смелостта, изобразена чрез триизмерни експозиции, експонати, карти и снимки от войната. Той още пази и подарък, който финландците му дават - карта, показваща местоположението на войските, както и имената и ликовете на финландските генерали около границата.

Финландците бяха превъзхождани приблизително в отношение две към едно откъм обучени войници, но по-удивителните разлики бяха при танковете и бойните самолети. Финландците имаха само по няколко десетки от тях, докато СССР имаше около 5000 танка и 4000 самолета. Но към края на конфликта финландците бяха дали пет пъти по-малко жертви по време на боеве от Съветската армия.

Макар съветските предимства във въздуха и при механизираните операции в крайна сметка да преодоляха голяма част от финландската съпротива, решителният характер на защитниците и заплахата от продължаващите бунтове допринесоха много за оформянето на мира. Въпреки предвоенните цели за завладяване на цялата страна и въвеждане на марионетен режим, Съветите в крайна сметка се задоволяват с малка част от територията на Финландия (около 10%) и обещанието за финландски неутралитет.

Какво можем да научим от руско-финландската война, което да определи подхода към събитията в Украйна днес?

Първо и най-важно, трябва да оценим, че една решителна военна сила, която се бие на домашен терен, може да опровергае малкото шансове, които й се дават, и да постигане успех на бойното поле. Финландците имат трайно и силно чувство за независимост, както и украинците, въпреки руските декларации и в двете войни. Познавам от първа ръка високото качество на военните и на двете нации, които бяха поставени под мое командване в Афганистан и в други мисии на НАТО, казва още Ставридис.

Когато войниците се бият, за да защитят своите деца, родители и съпрузи – и независимостта на своята държава – те имат значително морално предимство пред наборниците и запасняците. Това важеше за финландците и остава важен фактор във войната в Украйна.

Последна актуализация: 05:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

11
rate up comment 3 rate down comment 1
Solar Power
преди 2 години
Има отделна статия за това. Тази тук е за войната с Финландия :) Има такава и с Полша. Коментирай тази агресия !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 4
мерзанов
преди 2 години
Зимната война завършва с победа на Съветския съюс и териториални придобивки. За разлика от тогава, сега в Украйна превъзходството в количество войска е сериозно на страната на Украйна, поне 2:1, вероятно и повече с допълнителните мобилизирани и доброволци. За сметка на това технологичното превъзходство на Русия е смазващо, което в съвременната война е доста по-важно. И въпреки, че Русия се стреми да избягва жертви и умишлено не използва най-силните си оръжия, резултата до момента и големите украински загуби в жива сила и техника впечатляват. Русия между впрочем въобще и не е изявила намерение да окупира Украйна, както каза Путин в заявлението си за началото на войната. Искат неутралитет на Украйна за НАТО, за да няма насочени ракети на 3 минути път от Москва; признаване на Крим за руска територия, след като 96% от населението гласува ЗА това на референдум в 2014 ; признаване на Донецк и Луганск като самостоятелни държави, и край на войната на Украйна с тях, продължаваща вече 8 години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 0
khao
преди 2 години
хахаха, ти дали ще направиш и една верна прогноза в скапания си живот... :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 6
Императорът
преди 2 години
Ами и сега ще свърши така. Укрoпия ще се принуди да подпише неутралитет и ще изгуби 10% от територията си. Русия иска точно това... но също както Финландия, Укрoпив после ще се изкара "победителка" .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 0
khao
преди 2 години
по добре да си беше замълчал... знаеш за какво говоря! :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 0
data
преди 2 години
А та част ли е от всв ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 5
doba
преди 2 години
Само за протокола: Зимната война 1939/40г се води между Съветският Съюз(СССР, вкл. Украйна) и Финландия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 6
дядя Вова
преди 2 години
За престъпленията на Киевския режим срещу собствения си народ- малка част ( видео ) >> https://bgr.news-front.info/2022/03/23/za-prestpleniyata-na-kievskiya-rezhim-sreshhu-sobstveniya-si-narod-malka-chast-video-kadri/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 2
honaniga
преди 2 години
Съгласен!Като нямаш рубли, няма да купуваш руска газ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 2 години
С празната си главица не схващаш, че това е харакири, нали?! Скоро ще разбереш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още