IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Повечето финландци подкрепят членство в НАТО след руското нашествие в Украйна

Онлайн петиция за консултативен референдум по въпроса събра 69 хил. подписа за няколко дни

21:09 | 28.02.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Maija Astikainen/Bloomberg</em></p>

Снимка: Maija Astikainen/Bloomberg

Нашествието на Русия в Украйна е наклонило общественото мнение във Финландия в подкрепа на присъединяването към НАТО въпреки заплахите заради подобни планове от източния им съсед, предава Bloomberg.

За първи път обществено допитване в скандинавската страна, проведено от държавната телевизия YLE, показа, че 53% от финландците сега подкрепят членство в НАТО, а 28% са против. 19 на сто от участниците в допитването не могат да решат. По-малко от една трета от участници в подобно допитване бяха за присъединяване към НАТО през януари.

Анкетата на YLE е проведена от 23 до 25 февруари, а Русия предприе нападение на 24 февруари.

Скандинавската страна с население от 5,5 млн. души води две войни със Съветския съюз между 1939 и 1944 г., като запази независимостта, която получи от царска Русия по време на Първата световна война. Впоследствие страната имаше специални отношения със СССР и остана извън НАТО подобно на съседна Швеция.

Финландският премиер Санна Марин заяви миналата седмица, че няма остра заплаха за страната ѝ в отговор на въпрос за потенциално влизане в НАТО, а шведската ѝ колежка Магдалена Андерсон също заяви, че страната в момента не се стреми към членство в алианса.

Допитването се прибавя към признаците за бърза промяна на мнението на финландците за геополитиката, като обществена петиция, призоваваща властите в страната да проведат референдум за членство в НАТО, събра необходимите 50 хил. подписа миналия уикенд само за няколко дни.

Онлайн петицията за консултативен референдум, подета на 21 февруари, събра над 69 хил. подписа до понеделник. Над 90% от подписите са дошли след нападението на Русия.

Руското външно министерство съобщи в петък в Twitter, че присъединяването на Финландия към НАТО ще има сериозни военни и политически последици. Границата на Финландия с Русия е най-дългата сред страните членки на ЕС с около 1300 км.

Отношенията на Финландия и Швеция с  НАТО и със САЩ се засилиха от средата на 90-те години на миналия век. Допитване на шведската телевизия SVT в петък показа, че хората, които подкрепят присъединяване към НАТО, са се увеличили до 41% и са повече от тези, които му се противопоставят.

Допитването на YLE показа, че 48 на сто от финландците смятат референдум по въпроса за ненужен, а 41 на сто го подкрепят. 10% не са решили. Две трети от хората смятат, че Финландия трябва да кандидатства за членство в НАТО, ако Швеция го направи, а 20 на сто са против.

Провеждането на референдум ще изисква обсъждане в парламента, след като предложението бъде внесено. След това депутатите ще решат коя комисия да разгледа петицията и в каква времева рамка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още