IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сериозните паралели между войната на Русия срещу Финландия и тази срещу Украйна

Мотивацията на нападнатите, външната помощ за тях и нуждата от дипломатически компромис са общото между двата конфликта

16:37 | 23.03.22 г. 21
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Вторият въпрос, който е приложим и в двата случая, е важността на външната помощ. Доброволци от целия свободен свят се отправиха навремето към Финландия, за да се бият в Зимната война, особено от съседна Швеция. Финландците получиха също така бойно оборудване и дипломатическа помощ от много страни. Лигата на нациите осъди съветското нахлуване във Финландия точно както ООН осъди действията на Русия днес.

Увеличената външна помощ остава от решаващо значение за украинците, като САЩ и техните съюзници трябва да засилят санкциите срещу Русия и да доставят дори повече оръжия, отколкото е предвидено в новия пакет от 800 милиона долара на президента Джо Байдън. Допълнителни ракети Javelin и други подобни срещу бронирани цели, Stingers и сходни оръжия за противовъздушна отбрана, дронове Switchblade, картечници, боеприпаси и ракетни гранати са от решаващо значение. Украйна отчаяно се нуждае от системи за противовъздушна отбрана с голям обсег, като съветската С-300, която Словакия предложи да изпрати в Киев. Предложението за прехвърляне на изтребители МиГ-29 от Полша, което САЩ отхвърлиха на 9 март, трябва да бъде възобновено.

И накрая, западните демокрации трябва да помислят за края на войната. Макар че идеалният изход би бил пълно поражение за Путин и унизително изтегляне на всичките му сили от Украйна, това изглежда малко вероятно - особено като се има предвид ядреният арсенал, с който Русия на практика може да шантажира света.

Тук урокът от руско-финландската война е, че може да е необходим дипломатически компромис. Украйна може да се наложи да предостави гаранция за неутралитет и да се съгласи да се откаже от част от територията си, която вече де факто е в ръцете на Русия: Крим и района на Донбас на изток.

В замяна правителството на президента Володимир Зеленски може да получи гаранции за сигурност – вероятно от САЩ и Обединеното кралство, основавайки се на Будапещенския меморандум, който Украйна подписа през 1994 г., когато се отказа от ядрените си оръжия (в полза на Москва – бел. прев.) след падането на Съветския съюз. (Документ, който руската агресия обезсмисли.)

В известен смисъл никой няма да хареса такъв резултат. Подобно на Съветския съюз във Финландия, Путин ще бъде разочарован, че не е успял да завладее и анексира цялата страна. Украинците ще бъдат недоволни от загубата на територия, както бяха финландците. На САЩ и техните съюзници няма да им се иска да премахнат санкциите срещу Путин заради очевидните му военни престъпления (Въпреки че може да бъдат частично смекчени, ако това ще успокои световната икономика).

Но такъв изход би спрял боевете, би върнал украинските бежанци у дома и би позволил на страната да запази суверенитета си, макар и като неутрална държава. Понякога неутралитетът има предимства: Финландия бе мястото за преговори, които доведоха до Хелзинкските споразуменията от 1975 г., наред с други неща гарантирали човешките права на съветските граждани.

Въпреки че има очевидни разлики, уроците от руско-финландската война ни дават важни насоки, докато обмисляме как да приключим една ужасна глава от европейската история. От ключово значение ще бъдат не само продължаващата храбра съпротива на украинците и повечето външна помощ, но и готовността за компромис от всички страни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

21
rate up comment 0 rate down comment 2
мерзанов
преди 2 години
Т.е. ти знаеш кой е взел решението за нападението, и кога? Наясно си кога е решено, запланувано, че без значение от резултата от преговорите, война е щяло да има?И кое точно е "глупостта" в написаното от мен ... ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 1 rate down comment 2
мерзанов
преди 2 години
Но Литва и Латвия не водят агресивна политика срещу Росия, не заплашват че ще създадат ядрено оръжие. И не са по-близко, погледни картата. И предвид всички усилия на Зеленски да вкара света в 3та световна война, представи си ако Украйна наистина имаше ядрено оръжие, какво щеше да е станало вече ? Ако наистина искат мир, ключа е в ръцете на Зеленски и Путин. Какво им преди да го сключат, и кое от исканията на Русия не е нормално? И защо въобще трябваше да се стига дотук, а не го избегнаха с дипломация - за какво "преговаряха" януари, февруари, толкова срещи имаше между САЩ и Русия. Истината е, че за САЩ нямат голямо значение човешките жертви и разрушенията, за тях важното е да победят Русия на политическата сцена. Жалкото е, че явно и за Зеленски украинския живот не струва толкова, колкото американските долари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 3 rate down comment 0
evlogi
преди 2 години
Е закво толкоз място си похабил за толкоз глупости?Стига само да споменем,че преди малко повече от месец оня цър.вул Захарова най-официално заявяваше от името на правителството,че цялата информация за нахлуването в Украйна било лъжа и никога не била виждала подобен поток от лъжи,клевети и дезинформация от страна на запада, и няколко дни по-късно "специалната операция" беше в ход.Та дотам кой колко лъже
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 0 rate down comment 3
мерзанов
преди 2 години
За населението на Родопите - ами добре, да върнат тогава Косово на Сърбия? Защо международното право важи само за Русия, Китай, и въобще противниците на САЩ, а за самите САЩ и тяхните приближени страни то не важи? Трябва да си наясно, че Русия никога няма да забрави как тогава САЩ бомбардираха европейска страна без резолюция на ООН, и как впоследствие отнеха от европейска страна нейна територия. Защо САЩ и Европа подкрепиха това и признават Косово за самостоятелна държава? Дай да гледаме нещата по хронологичен ред, и дай когато говорим за международно право, да го разглеждаме именно като "право", важащо за всички. Престава да бъде "право", когато за някого то се нарушава, а за друг се обяснява що за нарушение е това. Защо е така и с Тайван? Китайска територия на теория, но населението там не смята така, и се е самопровъзгласило за автономна република - същото е като Косово и като Донбас. Защо редица страни са признали Тайван, и много други поддържат с тях отношения? Това по повод отделянето на Кърджали, което все давате като пример.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 0 rate down comment 4
мерзанов
преди 2 години
За кой какво казал и какво излъгал, мисля по-добре да не говорим, защото украинската фабрика за фейк новини няма равна, та до степен смешно да е смешно :)). Змийския остров и "смелите" граничари, които всъщност се предали без бой, потъналия руски кораби, който се прибра невредим, руски жертви - средно по 1000 убити на ден руснаци, клипове и снимки от преди години от съвсем други конфликти, преправени с фотошоп, снимки на бременна украинска блогърка, понамазана с "кръв" по лицето, която била на преглед в болница, реално не работеща от няколко дни, но за да може да се каже и покаже как "Русия убива бременни жени", новини че руснаците водели цивилните украинци в концентрационни лагери, а децата отвличали ... не знам да продължавам ли ? И освен всичко друго, начина им на "водене на бой" на украинците е такъв, да се крият в цивилни сгради, да се максират сред цивилните. Е, не може да сложиш танковете пред болницата, да среляш оттам по руските войници, за да можеш после да ревеш пред света - Русия обстрелва болници. В момента в който си влязъл в цивилната сграда и воюваш оттам, това я прави легитимна цел. Жалкото тук е, че всеки говори за "руска пропаганда", а всички западни, американски, в т.ч. и наши медии, ни представят и фалшивите украински новини, и като цяло само една гледна точка - един руснак не показаха с мнение. Всъщност показаа - такива, които отричат войната, за да насаждат умишлено впечатлението, че руснаците са против - да, ама не са, в болшинството си подкрепят политиката на страната си, и президента си. Защо трябваше да забранят руските телевизии още от 3тия ден на войната - това не е било от времето на желязната завеса при нас? За да ни се показва "истината" :))))) ? Ами, нека човек има достъп до информация, той сам ще прецени кое е истина и кое лъжа, кое е правилно и кое грешно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 5 rate down comment 0
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Охоо, имаме си нов тpoл копейник, регистриран днес! И веднага на барикадата с евтиничките опорки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 6 rate down comment 1
Solar Power
преди 2 години
Ракетите от Литва / Латвия са още по близко. Това са глупостите на *** лер. Ей така нападнаха Полша и Финландия с някакви измислици. *** лер е просто жалък бандит.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 6 rate down comment 1
Solar Power
преди 2 години
Ами ти хубаво си ги дал тези неща :) Ама то и населението в Родопите може да гласува да се отдели в Гюмюрджинска република както е било преди 100 години. Какво мислиш ? Аз пък например искам Княжеството да се отдели от Румелия , а София да остане в Румелия. Нашата столица да е Търновград.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 7 rate down comment 1
Solar Power
преди 2 години
Само да ти напомня ... в горната война във Финландия руснаците пускаха бомби, а Мол отов казваше ,че пускат хуманитарна помощ :) В Полша беше същото. В Украйна казаха 10 неща ,че няма да правят и ги направиха. Русия заслужава ТОТАЛНА изолация и бедност и ще го постигне. Не знам колко поколения украинци ще трябва да минат за да и простят. Ти се "кефиш" ,че някой напада други държави или какво ??!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 5 rate down comment 0
Solar Power
преди 2 години
Ами дай тогава и ние да нападнем Сърбия и да си върнем територия :) Защо пък не и Китай да си върне краднатите от руски царе територии ? Защо пък не и Турция да си върне Крим ? Това мислене си го наври някъде другаде. Тези филми свършиха :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още