IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сериозните паралели между войната на Русия срещу Финландия и тази срещу Украйна

Мотивацията на нападнатите, външната помощ за тях и нуждата от дипломатически компромис са общото между двата конфликта

16:37 | 23.03.22 г. 21
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Вторият въпрос, който е приложим и в двата случая, е важността на външната помощ. Доброволци от целия свободен свят се отправиха навремето към Финландия, за да се бият в Зимната война, особено от съседна Швеция. Финландците получиха също така бойно оборудване и дипломатическа помощ от много страни. Лигата на нациите осъди съветското нахлуване във Финландия точно както ООН осъди действията на Русия днес.

Увеличената външна помощ остава от решаващо значение за украинците, като САЩ и техните съюзници трябва да засилят санкциите срещу Русия и да доставят дори повече оръжия, отколкото е предвидено в новия пакет от 800 милиона долара на президента Джо Байдън. Допълнителни ракети Javelin и други подобни срещу бронирани цели, Stingers и сходни оръжия за противовъздушна отбрана, дронове Switchblade, картечници, боеприпаси и ракетни гранати са от решаващо значение. Украйна отчаяно се нуждае от системи за противовъздушна отбрана с голям обсег, като съветската С-300, която Словакия предложи да изпрати в Киев. Предложението за прехвърляне на изтребители МиГ-29 от Полша, което САЩ отхвърлиха на 9 март, трябва да бъде възобновено.

И накрая, западните демокрации трябва да помислят за края на войната. Макар че идеалният изход би бил пълно поражение за Путин и унизително изтегляне на всичките му сили от Украйна, това изглежда малко вероятно - особено като се има предвид ядреният арсенал, с който Русия на практика може да шантажира света.

Тук урокът от руско-финландската война е, че може да е необходим дипломатически компромис. Украйна може да се наложи да предостави гаранция за неутралитет и да се съгласи да се откаже от част от територията си, която вече де факто е в ръцете на Русия: Крим и района на Донбас на изток.

В замяна правителството на президента Володимир Зеленски може да получи гаранции за сигурност – вероятно от САЩ и Обединеното кралство, основавайки се на Будапещенския меморандум, който Украйна подписа през 1994 г., когато се отказа от ядрените си оръжия (в полза на Москва – бел. прев.) след падането на Съветския съюз. (Документ, който руската агресия обезсмисли.)

В известен смисъл никой няма да хареса такъв резултат. Подобно на Съветския съюз във Финландия, Путин ще бъде разочарован, че не е успял да завладее и анексира цялата страна. Украинците ще бъдат недоволни от загубата на територия, както бяха финландците. На САЩ и техните съюзници няма да им се иска да премахнат санкциите срещу Путин заради очевидните му военни престъпления (Въпреки че може да бъдат частично смекчени, ако това ще успокои световната икономика).

Но такъв изход би спрял боевете, би върнал украинските бежанци у дома и би позволил на страната да запази суверенитета си, макар и като неутрална държава. Понякога неутралитетът има предимства: Финландия бе мястото за преговори, които доведоха до Хелзинкските споразуменията от 1975 г., наред с други неща гарантирали човешките права на съветските граждани.

Въпреки че има очевидни разлики, уроците от руско-финландската война ни дават важни насоки, докато обмисляме как да приключим една ужасна глава от европейската история. От ключово значение ще бъдат не само продължаващата храбра съпротива на украинците и повечето външна помощ, но и готовността за компромис от всички страни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

11
rate up comment 3 rate down comment 1
Solar Power
преди 2 години
Има отделна статия за това. Тази тук е за войната с Финландия :) Има такава и с Полша. Коментирай тази агресия !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 4
мерзанов
преди 2 години
Зимната война завършва с победа на Съветския съюс и териториални придобивки. За разлика от тогава, сега в Украйна превъзходството в количество войска е сериозно на страната на Украйна, поне 2:1, вероятно и повече с допълнителните мобилизирани и доброволци. За сметка на това технологичното превъзходство на Русия е смазващо, което в съвременната война е доста по-важно. И въпреки, че Русия се стреми да избягва жертви и умишлено не използва най-силните си оръжия, резултата до момента и големите украински загуби в жива сила и техника впечатляват. Русия между впрочем въобще и не е изявила намерение да окупира Украйна, както каза Путин в заявлението си за началото на войната. Искат неутралитет на Украйна за НАТО, за да няма насочени ракети на 3 минути път от Москва; признаване на Крим за руска територия, след като 96% от населението гласува ЗА това на референдум в 2014 ; признаване на Донецк и Луганск като самостоятелни държави, и край на войната на Украйна с тях, продължаваща вече 8 години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 0
khao
преди 2 години
хахаха, ти дали ще направиш и една верна прогноза в скапания си живот... :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 6
Императорът
преди 2 години
Ами и сега ще свърши така. Укрoпия ще се принуди да подпише неутралитет и ще изгуби 10% от територията си. Русия иска точно това... но също както Финландия, Укрoпив после ще се изкара "победителка" .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 0
khao
преди 2 години
по добре да си беше замълчал... знаеш за какво говоря! :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 0
data
преди 2 години
А та част ли е от всв ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 5
doba
преди 2 години
Само за протокола: Зимната война 1939/40г се води между Съветският Съюз(СССР, вкл. Украйна) и Финландия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 6
дядя Вова
преди 2 години
За престъпленията на Киевския режим срещу собствения си народ- малка част ( видео ) >> https://bgr.news-front.info/2022/03/23/za-prestpleniyata-na-kievskiya-rezhim-sreshhu-sobstveniya-si-narod-malka-chast-video-kadri/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 2
honaniga
преди 2 години
Съгласен!Като нямаш рубли, няма да купуваш руска газ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 2 години
С празната си главица не схващаш, че това е харакири, нали?! Скоро ще разбереш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още