IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сесилия Малмстрьом: САЩ играят опасна игра

Еврокомисарят по търговията посочи още, че двустранните отношения с Вашингтон са започнали да охладняват

17:22 | 01.06.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Сесилия Малмстрьом <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Сесилия Малмстрьом Снимка: Ройтерс

Решението на САЩ да въведат мита за вноса от ЕС на алуминий и стомана е опасна игра, която може да засегне икономическото възстановяване. Това заяви на пресконференция еврокомисарят по търговията Сесилия Малмстрьом.

Тя добави, че това решение отслабва допълнително трансатлантическите отношения и застрашава световните пазари, съобщава БТА.

Исторически със САЩ сме приятели, но е ясно, че решения като оттеглянето от Парижкото споразумение и от ядреното споразумение с Иран, въвеждането на митата, са свидетелство за охладняване на отношенията, посочи еврокомисарят.

По думите на Малмстрьом Вашингтон и Брюксел не се намират в търговска война, но въпреки това са в много трудно положение. САЩ играят опасна игра. Не желаем задълбочаване на спора, но е необходимо да отговорим, заяви еврокомисарят.

Тя отбеляза, че ЕС е предложил на САЩ преговори без заплахи, но Вашингтон е избрал да оказва натиск.

Световната търговска организация (СТО) не е идеална, но я създадохме заедно със САЩ и очакваме всеки да играе по правилата. Държавите, които не спазват правилата, заплашват световната система със срив, коментира еврокомисарят. Малмстрьом призова също всички засегнати от новата търговска политика на САЩ да се обърнат към СТО.

Би било изключително притеснително, ако бъде допълнително обмитен вносът в САЩ на автомобили от ЕС, заяви тя в отговор на въпрос, цитирана от БТА.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:23 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още