IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Северен поток" 2 си осигури половината от нужните средства за строителството

Строителството може да започне още това лято въпреки готвени спънки от Дания, смята финансовият директор на проектната компания Nord Stream 2 AG

16:22 | 28.06.18 г.
<p>
	Проектът &quot;Северен поток&quot;. <em>Графика: &quot;Газпром&quot;</em></p>

Проектът "Северен поток". Графика: "Газпром"

Акционерите в "Северен поток" 2 вече са инвестирали 4,8 млрд. евро в развитието на газопровода, заяви финансовият директор на проектната компания Nord Stream 2 AG Пол Коркоран пред журналисти по време на 27-та Международна газова конференция, която се провежда във Вашингтон.

Това означава, че половината от парите за строителството на газопровода вече са събрани. По проект цената ще бъде около 9 млрд. евро.

Към юни "Газпром" е осигурил 2,4 млрд. евро от събраната сума, посочва ТАСС. Газовият гигант държи 50% от проекта. Останалите средства идват от петте финансови инвеститори - Shell, OMV, Uniper, Wintershall и Engie. От компанията се надяват да успеят да наберат допълнително финансиране в размер на 4-5 млрд. евро и да реализират проекта.

В допълнение и 96% от тръбите вече са доставени и строителството може да започне още това лято - подготвителните работи вече започнаха..

Пред проекта стои само още една спънка - разрешителното от Дания. Копенхаген подготвя законодателни промени, които предвиждат още една оценка за инфраструктурни проекти - на политическия риск.

Финансовият директор на Nord Stream 2 обаче не смята, че това ще бъде сериозен проблем. Според Коркоран, ако датските власти не дадат зелена светлина на строителството, то маршрутът на "Северен поток" 2 просто ще бъде променен и ще заобиколи териториалните води на Дания.

Това едва ли ще се отрази съществено на сроковете за реализация и стойността на проекта, посочва той. По сегашния проект през териториалните води на Дания ще преминат около 10% от целия маршрут на "Северен поток" 2.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:35 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още