IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Системата на ваксинационните паспорти е подложена на първи тест в Европа

Дигиталният здравен сертификат на ЕС се появява в момент, когато авиокомпаниите се надяват на възстановяване на пътуванията през лятото

18:54 | 01.07.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Stefani Reynolds/Bloomberg</em></p>

Снимка: Stefani Reynolds/Bloomberg

Европейският съюз стартира официално първите по рода си дигитални здравни сертификати, които позволяват на ваксинирани хора да пътуват свободно в рамките на блока без необходимост от карантина или отрицателен тест за COVID-19 след пристигането на дестинацията си, пише Wall Street Journal.

Около 200 млн. сертификата са издадени сред население от около 450 млн. души. Документите съдържат данни дали пътникът е получил ваксинация или е дал през последно време отрицателен тест за COVID-19 или данни за антитела. Европейската комисия уведоми правителствата, че трябва да предоставят освободено от карантина влизане на пътуващи от ЕС, които имат документите.

Европейски граждани и граждани на страни извън ЕС, които живеят законно в страна членка на съюза, могат да получат онлайн достъп до документа, съдържащ QR код, който може да се сканира. В зависимост от националната система документът може да бъде свалян от мобилно приложение или принтиран. Изисква се страните да осигурят сканиращи устройства за проверка на документите.

Авиокомпаниите се надяват, че системата ще отбележи началото на възстановяването на пътуванията на кратки разстояния в Европа. Скокът на пътуванията по въздух изостава от възстановяването на по-големите местни пазари, включително в САЩ и Китай.

„Настояваме за това през последните няколко седмици. В цяла Европа има експлозия на ваксинациите“, коментира Майкъл О’Лиъри, главен изпълнителен директор на авиокомпанията Ryanair.

Но индустрията изрази притеснения от задействането на системата. По-рано тази седмица само около 15 от 27-те страни членки бяха внесли планове в Брюксел за начина, по който ще бъде задействана системата по границите им.

Четири групи в индустрията, представляващи авиокомпании и летища в Европа, заявиха, че системата не е единна. Различните страни задействат отделни процеси за достъп до сертификата, проверка на документа и за отговорните за извършването на проверките.

В съвместно писмо до лидерите на ЕС профсъюзите заявиха по-рано тази седмица, че са установили десет различни варианта за начина на извършване на проверките на място, очертани от правителствата. Липсата на последователност може да доведе до дълги опашки на летищата и объркване сред пътниците, много от които ще пътуват за първи път от началото на пандемията, изтъкнаха те.

Някои страни членки също така не са склонни да се отворят отново за пътувания заради притеснения от по-лесно разпространение на делта варианта на коронавируса, което може да ограничи смекчаването на националните блокади. Въз основа на правилата страните членки си запазват правото да затварят границите си за всяка друга страна, която смятат за високорискова. Германия, например, вече предупреди, че ще ограничи влизането от страни с ръст на случаите.

Освен 27-те страни членки на ЕС Норвегия, Исландия и Лихтенщайн също се включиха в системата. Европейската комисия насърчава страните да използват сертификата и на национално равнище като начин за достъп до обществени събития вместо да ограничават използването му само за пътувания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още