IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Скандалът за пране на пари през естонския клон на Danske Bank се разраства

Според доклад, цитиран от Financial Times, до 30 млрд. долара руски и съветски пари са преминали само за година през малкия клон на институцията в Естония

11:32 | 04.09.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Независимо разследване около банковия скандал с датската Danske Bank е установило, че до 30 млрд. долара руски и съветски пари са преминавали през малкия естонски клон на финансовата институция в рамките на само една година.

Заключенията, които са част от доклад на Danske, разкрити от в. Financial Times, повдигат въпросите за това кой и кога е знаел за обемите чуждестранни средства преминаващи през клона.

През миналата година банката започна вътрешно разследване, след като датски медии съобщиха, че нейният естонски клон е бил използван за пране на пари в периода между 2007 г. и 2015 г. По-рано бе съобщено, че то трябва да бъде приключено през този септември.

Докладът, извършен от консултантската компания Promontory Financial, е установил, че само през 2013 г. през естонския клон са преминали 30 млрд. долара притежание на хора, които не живеят в страната.

„Това наистина е спиращо дъха количество за толкова малък клон. Не може такова количество да преминава (през банката – бел. ред), без да повдигне въпроси“, посочва близък до разследването пред Financial Times, въпреки че едва ли всички средства ще бъдат класифицирани като подозрителни.

От своя страна от Danske Bank посочиха, че в момента се намират в процес по завършване на разследването, но вече е ясно, че „проблемите, свързани с портфолиото (на граждани извън страната – бел. ред.) са по-големи, отколкото предварително очаквахме“. По думите на председателя на финансовата институция Оле Андерсен „в интерес на всички е заключенията да се правят на базата на доказани факти, а не фрагментирани късове информация, извадени от контекста“.

Размерът на подозрителните трансакции, извършени през разглеждания 9-годишен период първоначално беше изчислен на 3,9 млрд. долара.

Заключенията повдигат въпроса и за това до каква степен ръководството на банката е било запознато със случващото се. Томас Борген, главният изпълнителен директор на Danske през последните пет години, отговаряше за международното банкиране, включително и това в Естония, от 2009 г. до 2012 г. Остава неясно дали той е знаел за големите суми, преминаващи през институцията, както и дали са били предприети действия за проверката им.

В доклада на Promontory се посочва още, че обемите от средства след 2013 г. започват да намаляват. Особено се свиват, след като естонските регулатори през 2014 г. установяват наличието на „мащабни, продължителни, системни нарушения на правилата за борба с прането на пари“, което изисква банката да ограничи услугите си за хора, живеещи извън страната.

Danske трябва да публикува до края на месеца два доклада – единият фокусиран върху подробностите около подозрителните трансакции, а другият върху начина на управление на банката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:02 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още