Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Скромно възстановяване за европейските борси след вчерашния срив

На фона на продължаващите опасения за пандемията на коронавируса индексите отчетоха скромни повишения

Скромно възстановяване за европейските борси след вчерашния срив

Снимка: Bloomberg LP

Най-важните фондови пазари на Европа до голяма степен се стабилизираха във вторник след разпродажбата в началото на седмицата.

Въпреки това на фона на продължаващите опасения за пандемията на коронавируса те отчетоха скромни повишения.

EuroStoxx 50 затвори с 0,10% по-високо на ниво от 3164,13 пункта. В понеделник водещият индекс на еврозоната загуби почти четири процента и затвори на най-ниското си ниво от края на юни. Френският Cac 40 падна с още 0,40% до 4772,84 пункта, след като загуби около 3,7% през предходния ден. Британският FTSE 100 отчете ръст от 0,43 процента до 5829,46 пункта.

Ситуацията на германския фондов пазар също се стабилизира след ценовия спад в началото на седмицата. Водещият индекс Dax се възстанови във вторник с 0,41% до 12 594,39 пункта. В понеделник той  загуби повече от четири процента поради големия брой нови инфекции с коронавирус и се понижи до най-ниското ниво от началото на август.

Диапазонът на курса на Dax обаче беше доста малък с разлика от 100 пункта между най-високото и най-ниското ниво за деня. Броят на търгуваните акции също е доста нисък - 34 милиона два часа преди затварянето на пазара. Ден преди това бяха закупени и продадени общо почти 120 милиона акции.

Mdax се засили във вторник с 0,38% до 26 599,84 пункта.

Очевидно реалността настигна инвеститорите на фондовите борси: кризата с коронавируса в никакъв случай не е преодоляна, нарастващият брой инфекции в много европейски страни, особено в Испания и Великобритания, породи нови притеснения за икономически спад в началото на седмицата.

Перспективите за първото публично предлагане на пода във Франкфурт след лятната пауза, което трябва да се осъществи утре, в сряда, са предпазливи. Според инсайдер баварският производител на каравани Knaus Tabbert може да набере по-малко пари, отколкото се надяваше с планираното IPO. Цената на акцията вероятно ще бъде между 58 и 60 евро, а Knaus Tabbert се надяваше на 366 милиона евро при офертна цена до 74 евро на акция.

Главният стратег Марк Хефеле от инвестиционната банка UBS остава оптимист въпреки големите спадове в понеделник. Пътят към по-безопасните пазарни зони наистина е каменист с оглед на коронакризата, президентските избори в САЩ и напрежението между САЩ и Китай, но инвеститорите трябва да се възползват от краткосрочната турбуленция на цените, за да изградят средносрочни и дългосрочни позиции в акции. Хефеле очаква попътен вятър преди всичко от основния нов пакет с икономически стимули в САЩ. 

По статията работи: Бойчо Попов
Още по темата: Европа европейски борси

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Енергийната трансформация на Гърция засега прави цената на тока по-ниска