IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

След срив на печалбата Julius Bär замразява наемането на служители

През първата половина на годината швейцарският управител на богатството е спечелил значително по-малко, отколкото година по-рано

15:02 | 25.07.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

След срив на печалбата през първата половина на годината швейцарската банка Julius Bär натиска спирачките на разходите. „Ускоряваме дисциплината по отношение на разходите в цялата група", заяви главният изпълнителен директор на компанията Филип Рикенбахер в понеделник, цитиран от DPA.

Сега швейцарската банка ограничава например разходите за пътувания и събития през втората половина на годината. Освен това е замразено наемането на служители, с изключение на длъжностите за клиентски консултанти. Запитан дали Bär планира съкращения, Рикенбахер отговаря: "Засега не“.

През първата половина на годината печалбата на институцията е спаднала с 26% до 451 млн. франка (459 млн. евро) в сравнение с рекордната стойност през същия период на миналата година. Анализаторите очакваха печалба за полугодието в размер на около 500 млн. франка. Заедно с големите банки UBS и Credit Suisse, както и базираната в Женева Pictet Bär е една от водещите банки за богати и свръхбогати частни клиенти.

„Зад гърба ни е историческо полугодие, белязано от драстични геополитически събития, които оказаха значително влияние върху инвестиционните оценки и настроенията на клиентите", каза Рикенбахер. Вместо да предприемат действия, много клиенти се отдръпнаха, поради което банката е пропуснала да инкасира приходи от такси.

Докато приходите намаляват, разходите се увеличават. Уреждането на правен спор с ликвидатора на литовско дружество струва на банката 55 млн. швейцарски франка през първата половина на годината.

От края на 2021 г. активите под управление са намалели с 11% до 428 млрд. франка. Julius Bär обяснява това с негативното развитие на пазара, продажбите и нетните изходящи потоци в размер на 1,1 млрд. швейцарски франка. Клиентите със седалище в Азия са реагирали на обстановката на повишена несигурност, като са свили рисковете в инвестиционните си портфейли и са намалили ливъриджа.

Към края на полугодието този тренд се е забавил. Въпреки това вероятно все още е твърде рано за нова вълна от сделки с ценни книжа, финансирани с кредити, в Азия, отбелязва Рикенбахер. Като цяло обаче бизнесът се възстановява в началото на втората половина на годината, твърди мениджърът.

Увереност за края на годината

„През първите седмици на юли сме много обнадеждени от широкообхватното възстановяване на нетните входящи потоци от нови пари, както и от забележимото възстановяване на трансакциите и търговската активност спрямо слабите нива, наблюдавани през май и юни", каза ръководителят на Bär. Предвид настоящите перспективи банката очаква нетните нови постъпления да се нормализират допълнително през втората половина на годината, добави той.

Целта за намаляване на разходите за 2022 г. все още е постижима, заяви главният финансов директор Иви Костакис. Bär потвърди, че ще успее да постигне съществуващите средносрочни финансови цели през настоящата година и се придържа към новите цели за периода 2023-2025 г.

На фондовата борса акциите на Julius Bär се обезцениха с 3,4%. Резултатите за полугодието са явно под очакванията, казва пред Ройтерс Андреас Вендити, анализатор в инвестиционната къща Vontobel. Замразяването на наемането на служители показва, че Bär не очаква бързо възстановяване на дейността, пояснява той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още