IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

След визита в Украйна германски депутати призовават за ембарго за руския петрол

Берлин е сред най-големите противници за ограничаване на вноса на руските изкопаеми горива

09:06 | 13.04.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Председателите на три парламентарни комисии в германския Бундестаг призоваха за незабавна забрана за вноса на руския петрол в Европейския съюз. Това стана след визата на депутати в Украйна, пише Ройтерс.

Агенцията припомня, че идеята се дискутира на различни нива в общността, но досега няма одобрение. Източници на Ройтерс коментират, че именно Берлин, който има голяма зависимост от вноса на руски петрол, е сред противниците за налагане на ембаргото.

Все пак правителството на страната представи план за намаляване на зависимостта си от руските изкопаеми горива. Той предвижда отказ от петрола до края на тази година, а от газа - до 2024 година.

След като делегация от Бундестага посети Украйна председателят на комисията по външна политика Михаел Рот коментира, че забраната за внос на руски петрол ще бъде много важен сигнал, защото ще ограничи един от основните източници на средства за руския бюджет. Според германските депутати подобно решение може да предвиди и преходен период, както е и при забраната за вноса на въглища.

Реално ЕС спира вноса на въглища от средата на август, въпреки че постоянните представители на общността одобриха ограничението през миналата седмица.

Според председателя на комисията по европейски въпроси Антон Хофрайтер забраната за внос на руски петрол може да стане реалност в рамките на няколко седмици, защото Европа има и други доставчици. Той беше категоричен, че преходният период за въглищата всъщност е доста дълъг.

Междувременно Украйна отклони желанието на германския президент Франк-Валтер Щайнмайер да посети страната и да разговаря с украинския си колега Володимир Зеленски, цитирайки близките му отношения с Русия и руския президент Владимир Путин, пише Bild. Германският президент беше един от големите защитници на "Северен поток 2" и лобираше активно за енергийните интереси на Русия в Европа.

По-късно в интервю за Spiegel Щайнмайер коментира, че събитията от последните седмици съществено променят отношенията му към Москва. След това, което видя света, нормални отношения с Кремъл не може да има, категоричен беше той.

Германският президент коментира още, че Германия ще достави оръжия за Украйна, нещо, за което досега Берлин се колебаеше. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още