IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Словенски съд анулира договор за заем в швейцарски франкове

Причината за решението е, че банката не е информирала клиента за рисковете

17:42 | 19.01.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Съд в Словения анулира жилищен кредит в швейцарски франкове, тъй като кредитополучателят не е бил информиран за високите рискове при сделките с тази валута, предаде Ройтерс.

Решението излага на риск заеми в швейцарски франкове на обща стойност 524 млн. евро в словенските банки и може да има отражения и в други страни в Европа.

Домакинства и фирми в Словения и други части на Европа теглиха заеми, деноминирани в швейцарски франкове, основно от 2004 г. до 2008 г., за да се възползват от ниските лихви.

Но тяхното погасяване по-късно се оскъпи заради скок на обменния курс на франка, основно след като Швейцария премахна тавана върху своята валута през януари 2015 г.

"Това е повратно решение. Това е първо подобно решение в Словения и едно от първите в Европейския съюз", заяви за Ройтерс адвокатът Роберт Прайнингер.

"Основната причина за решението е това, че банките са знаели за високите рискове (...), но не са информирали клиентите, тъй като са искали да се възползват от ситуацията. Това е много неморална бизнес практика", изтъкна той.

Прайнингер не даде повече подробности за заема и за кредитополучателя.

Според решението на съда кредитополучателят трябва да плати на словенския клон на австрийската банка Sparkasse само стойността на получения заем без никакви лихви, уточни адвокатът.

По думите му това означава, че общата сума ще бъде с най-малко 60% по-малка, отколкото щеше да бъде, ако договорът не беше анулиран.

(БТА)
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:08 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още