IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

The Times: ЕС и Лондон са сключили предварителна сделка по финансовите услуги

Споразумението включва всички аспекти на бъдещо партньорство по услугите, както и по обмена на данни

10:16 | 01.11.18 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Британският премиер Тереза Мей е сключила предварително споразумение с Европейския съюз, което ще позволи на британските компании в сектора на финансовите услуги да запазят достъпа си до европейските пазари след Brexit, съобщава Ройтерс, позовавайки се на информация на The Times.

Британските и европейските преговарящи са сключили предварително споразумение по всички аспекти на бъдещо партньорство по услугите, както и по обмена на данни, съобщава британският вестник, цитирайки държавни източници.

Сделката ще даде на британските компании достъп до европейските пазари, стига британските финансови регулации да останат до голяма степен в съответствие с тези на ЕС, съобщава The Times.

Цената на британския паунд скочи с 0,5% спрямо долара след новината.

Глобалните банки, опериращи във Великобритания, трябваше да реорганизират дейността си покрай излизането на страната от ЕС, което ще се случи в края на март следващата година. Много от тях създадоха нови европейски хъбове и започнаха да местят операциите си, високопоставените си мениджъри и екипите си, за да си гарантират, че ще продължат да обслужват континенталните си клиенти, ако Великобритания напусне блока без сделка.

Според Times ЕС ще приеме, че Великобритания има „еквивалентни“ разпоредби като тези на Брюксел, а британските компании за финансови услуги ще имат право да продължат дейността си както досега в Европа.

Представители на ЕС казват, че системата за достъп до финансовия пазар на ЕС, известна като „еквивалентност“, съгласно която Брюксел предоставя достъп на чуждестранни банки и застрахователи, ако местните правила съвпадат с тези на блока, е вероятно най-добрият вариант за Великобритания.

„Еквивалентността“ досега е имало ограничено приложение, защото по съществуващите правила например достъпът до пазара може да бъде отнет едностранно с едномесечно предизвестие, казва The Times.

Съгласно новата сделка „еквивалентността“ ще бъде разширена и ще се управлява от по-широкото търговско споразумение, което ще позволи на ЕС и Великобритания да променят или установяват нови финансови регулации след взаимни консултации, казва вестникът.

Водещият съветник на Мей за Европа – Оливър Робинс, продължава преговорите в Брюксел.

Предвид факта, че остават по-малко от пет месеца, в които Лондон може да сключи сделка с ЕС, преди да го напусне, бизнес лидерите искат сигурност за търговските условия, до които ще доведе разводът.

В сряда Великобритания заяви, че няма определена дата, до която трябва да приключат преговорите около Brexit, опровергавайки писмо на министъра за Brexit Доминик Рааб, според което сделката по условията за развода може да бъде финализирана до 21 ноември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още