Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Трансадриатическият газопровод е доставил 5 млрд. куб. м газ в Европа

България получава газ от Азербайджан по това съоръжение

Трансадриатическият газопровод е доставил 5 млрд. куб. м газ в Европа

Графика: TAP AG

От началото на годината европейските държави са получили 5 млрд. куб. метра природен газ по Трансадриатическия газопровод (TAP), съобщават от компанията, която поддържа съоръжението.

ТАР е част от Южния газов коридор, по който Европа получава газ от Каспийско море. Капацитетът на връзката е 10 млрд. куб. метра годишно, но с възможност за увеличение до 20 млрд. куб. метра.

По този газопровод България получава и договорения преди години газ от Азербайджан. По договор можем да получаваме по 1 млрд. куб. метра газ годишно, но в момента обемите са ограничени, тъй като все още не е приключило строителството на новата газова връзка с Гърция - IGB, която трябва да свърже газопреносните мрежи на двете страни между Комотини и Стара Загора.

Изграждането на съоръжението се бави по причини, свързани с пандемията от коронавируса. Строителните работи обаче вече преодоляха едни от най-критичните етапи - трасето под р. Марица и под яз. "Студен кладенец".

Опасенията на българския зам.-министър на енергетиката Мирослав Дамянов са, че работата по проекта ще приключи едва през следващата пролет.

Чрез IGB България може да получава около 33% от нужния природен газ.

Още по темата

На 6 септември ТАР приключи първата фаза от новия пазарен тест, който ще покаже има ли интерес за разширяване на капацитета. Компанията покани заинтересованите страни да внесат своите необвързващи оферти за разпределяне на капацитета.

Предстои и втората фаза в пазарния тест, посочват още от компанията, като повече подробности по него ще бъдат съобщени на по-късен етап.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
1
 
1
преди 1 месец
5 милиарда !!! Абе, струваше ли си да се строи газопровод за такова нищожно количество - можеше да го носят с кофи !!! Впрочем разбираемо, целите резерви на азерското находище на газ е колкото добивът на Газпром за 8 месеца !!!

Още от Европа
Меркел: Ако Шолц стане канцлер, мога да спя спокойно