IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп май няма да играе ролята на коз за Джонсън

Борис Джонсън искаше да използва преговорите със САЩ като начин да получи предимство в търговските разговори с ЕС

22:11 | 04.02.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: gettyimages</em></p>

Снимка: gettyimages

Американският президент Доналд Тръмп прекара последните четири години давайки непоискани съвети на британските премиери относно най-добрия път за излизане от Европейския съюз (ЕС) и обещавайки голям нов трансатлантически търговски съюз. Сега, когато Brexit вече е факт, Тръмп изпълнява обичайната си роля – тази на причиняващ геополитически проблеми, пише Bloomberg TV Bulgaria.

Точно когато британският премиер Борис Джонсън искаше да използва преговорите със САЩ като начин да получи предимство в търговските разговори с ЕС, Тръмп даде да се разбере, че вижда сделката с Лондон като начин да засегне блока, който определи като „по-лош от Китай“.

„Тази сделка има потенциал да бъде много по-голяма и изгодна от което и да е споразумение с ЕС“, заяви американският лидер в Twitter през онази нощ през декември, когато Джонсън спечели парламентарните избори във Великобритания, с което се реши съдбата на Brexit.

За хората от обкръжението на Тръмп сделката с Великобритания представлява възможност за засилване на търговските взаимоотношения със страна, която американската администрация и бизнес разглеждат отдавна като портал към Европа.
 
Това също така е възможност да се отговори на агресивното разширяване на търговските споразумения, които ЕС сключи пред последните години, с които разшири влиянието су върху правилата в търговските взаимоотношения – от вноса на автомобили, вино и сирене до трансфера на данни.
 
Както Тръмп, така и Джонсън показаха желание за бързо сключване на търговско споразумение. Все още обаче има значително много нерешени въпроси, които правят процеса малко вероятен.
 
Представители на администрацията на Тръмп сигнализираха през последните месеци, че биха искали да преминат поетапно към преговорите, подобно на тези с Япония и Китай. Това може да позволи бързи победи в области като дигиталната търговия, смятат експерти. Но преговорите с Великобритания също така са първият шанс президентът и неговия екип да изградят търговска сделка от нулата, като според запознати източници политиците са заявили на членовете на Конгреса миналата седмица, че целта им е всеобхватно споразумение с Кралството, а не поетапно такова.
 
Това може и да са намеренията на Тръмп, но има по-непосредствени въпроси относно границите на неговата власт над Великобритания.
 
А това беше очевидно, когато правителството на Джонсън миналата седмица обяви, че ще позволи на Huawei достъп до изграждането на 5G мрежите в страната въпреки агресивното лобиране срещу подобен ход от страна на САЩ, според които китайският гигант е заплаха за националната сигурност.
 
Според някои членове на Конгреса това беше разрушителен удар върху взаимоотношенията между двете страни.
 
Представители на администрацията на Тръмп обаче бързо се отказаха от заплахите за изолация на Великобритания и преустановяване на съвместните им действия по отношение на разузнаването, като изтъкнаха все пак възможностите за нова търговска сделка.
 
Повече четете на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:33 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 2
korn
преди 4 години
Всео ще няма БРЕКЗИТ, до края на 2020 година нищо няма да се променя във отношенията между ЕС и Великобритания, тоест не може да има никакви сделки. А каква ще е ситуцията след една година никой не знае.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още