IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турски държавен прокурор заведе дело за закриване на прокюрдска партия

В обвинителния акт се посочва, че членовете на ДПН чрез свои изявления и действия целят да разрушат единството на държавата с народа

21:45 | 17.03.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Турски държавен прокурор е завел дело в Конституционния съд с искане за закриване на прокюрдската Демократична партия на народите (ДПН), съобщава БТА.

Тази стъпка е предприета, след като ДПН - третата по големина партия в парламента, от години бе подложена на преследване. То се засили в последно време, като националстическият съюзник на Партията на справедливостта и развитието на президента Реджеп Тайип Ердоган призова прокюрдската партия да бъде забранена заради връзки с кюрдските бунтовници.

Новината засили поевтиняването на турската лира спрямо американския долар, което достигна до 2%. По-късно цената успя да възстанови част от загубите, като минути след 21:30 ч. обменният курс е 7,512 лири за долар.

Решението на прокурора, който също така иска забрана за извършване на политическа дейност за стотици членове на партията, по всяка вероятност ще предизвика критики от Европейския съюз и САЩ, които неведнъж са обвинявали Анкара за нарушаване на човешките права и демократичните стандарти.

В обвинителния акт се посочва, че членовете на ДПН чрез свои изявления и действия целят да разрушат единството на държавата с народа, съобщава Анадалоската агенция.

Правителството обвинява ДПН във връзки с Кюрдската работническа партия (ПКК), която е призната за терористична организация от Анкара, САЩ и ЕС. Демократичната партия на народите отхвърля тези обвинения.

Кюрдската работническа партия води въоръжена борба срещу турската държава от 1984 г., като над 40 000 са загинали в конфликта.

Ердоган и лидерът на Партията на националистическото движение (ПНД) Девлет Бахчели настояват за взимането на мерки срещу прокюрдската политическа сила, подготвяйки се за следващите ключови президентски и парламентарни избори в страната през 2023 г., припомня Bloomberg.

През 2015 г. ДПН спечели безпрецедентните 80 места в парламента, с което отне мнозинството на Партията на справедливостта и развитието (ПСР) на Ердоган за първи път. ПСР успя да си върне загубените позиции при повторен вот още същата година, а по-късно правителството вкара в затвора лидерите на ДПН и отстрани десетки кюрдски кметове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 2
дядя Вова
преди 3 години
Турски държавен прокурор заведе дело за закриване на прокюрдска партия Тук си имаме дузина протурски.Но това е другооооо, разбиране трябва!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още