IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна ще губи по 3 млрд. долара годишно, ако Русия спре транзита на газ

Първата тръба на "Турски поток" ще бъде реалност до година и тя ще намали приходите от транзита с 0,5 млрд. долара, изчисляват в "Нафтогаз"

18:16 | 24.10.17 г. 6
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Украйна очаква приходи от транзита на руски газ през 2017 година в размер на 3 млрд. долара, съобщи ръководителят на "Нафтогаз" Андрей Коболев, цитиран от РИА Новости. В този размер ще бъдат и загубите за бюджета, ако Русия спре да транзитира газ за Европа през страната.

Договорът за транзит изтича през 2019 година. Дотогава Русия се надява да пусне в експлоатация "Турски поток" и разширението на "Северен поток". Коболев посочи, че изграждането на газопровода по дъното на Черно море ще намали приходите от транзит с 0,5 млрд. долара, допълва ТАСС.

"За всички е очевидно, че първата тръба на "Турски поток" ще бъде реалност в рамките на година", коментира той по време на конференцията "Нефт и газ 2017".

Първата тръба на "Турски поток" ще доставя природен газ директно до турските потребители и така ще бъде спрян транзита през Украйна и България. На този етап обаче още няма решение за втората тръба на газопровода. По план именно тя трябва да захранва европейските потребители на "Газпром".

Коболев посочи, че Украйна ще губи по около 0,5 млрд. долара годишно от всяка тръба по този проект. Плановете са капацитетът на "Турски поток" да бъде две тръби от по 15,7 млрд. куб. метра газ годишно. 

Коболев посочи, че Украйна може да запази транзита на руския газ и след 2019 година, но за целта е необходимо прозрачно управление на транзитната мрежа и привлече интереса на европейските потребители.

Преди седмици украинският президент Петро Порошенко предложи промяна на сегашната схема за преноса на руския газ към Европа - потребителите да купуват на границата между Украйна и Русия, което означава, че Киев ще е газоразпределителният център за страните от ЕС. На този етап обаче в Москва не са заинтересовани от подобно предложение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:03 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 0
tisia
преди 6 години
...украйна ли ще губи или онези , които са вързаха за газопреносната и мрежа....?....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 15 rate down comment 5
majnata
преди 6 години
Ами нали им пращат кюмюра от америка ...мърдат още...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 12
Стоян Петров
преди 6 години
Украинците трябваше да са измрели от студ и глад, според московците. Ама не би!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 17 rate down comment 6
majnata
преди 6 години
Те колкото откраднаха от Русия за толкоз години , ти не мож да го сметнеш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 17
Sakamano
преди 6 години
Те от Русия вече са загубили толкова, че за 3 милиарда бълха ги е ухапала. Такава е съдбата на всички, които разчитат на честен бизнес с "братушките".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 7
ing5rov
преди 6 години
Да губят , да ги *** ...кратуни !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още