IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Унгария все пак ще плаща в евро за руския природен газ

Украинците ядосаха Будапеща с намеците си за дълбоки връзки между Орбан и Путин

20:28 | 11.04.22 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Andrey Rudakov, Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrey Rudakov, Bloomberg

Унгария ще продължи да плаща в евро за руския природен газ, въпреки коментарите на премиера Виктор Орбан, че би изпълнил това искане на Москва, или друго, защото страната му има нужда от природен газ. Външният министър на Унгария Петер Сиярто обаче сложи край на всички спекулации и заяви, че държавната газова компания MVM ще продължи да купува руския газ с евро, пише Bloomberg.

С тази заявка ЕС ще остане единен пред руските искания за плащане с рубли. Москва обаче предложи схема за покупката на газ с записаната в договорите валута - долари или евро, по сметки в "Газпромбанк". Средствата ще се превалутират и прехвърлят по сметки в рубли и след това ще бъдат превеждани към "Газпром".

В договора между MVM и "Газпром Експорт", дъщерната компания на "Газпром", която се занимава с износа на природен газ, е предвидена клауза за промяна на валутата при заплащане за суровината, допълва руската информационна агенция ТАСС. Унгария подписа два дългосрочни договора за доставка на газ през есента на 2021 година, които предвиждат доставките на газ да се извършват през "Турски поток" и територията на България, заобикаляйки Украйна.

Позицията на Унгария е, че плащането в рубли не е нарушение на правилата. В Брюксел обясняват, че  плащането в рубли е начинът на Москва да бъдат заобиколени санкциите, наложени от Запада заради инвазията в Украйна.

Отношенията между Украйна и Унгария са обтегнати от началото на военната инвазия на Русия. Украинските власти смятат Виктор Орбан за един от най-близките съратници на руския президент Владимир Путин и остро осъдиха готовността на Будапеща да плаща и в рубли за газа.

Украинският президент Володимир Зеленски дори коментира в интервю за украински медии, че на няколко пъти е говорил и предлагал срещи с Виктор Орбан, но е получил отказ. "Той се страхува от влиянието на Руската федерация в страната му. Официални съюзници в Будапеща нямаме", допълни той.

"Това не е нашата война и се стремим да се държим по-далеч от нея", коментира тогава в отговор Сиярто. Той обясни във Facebook, че Унгария не иска да поставя под риск безопасността на своите граждани и затова няма да достави оръжие на Украйна и няма да подкрепи санкции срещу енергетиката - ембарго върху петрола или газа, както и за ядрения сектор, пише украинската информационна агенция УНИАН.

На 6 април Унгария извика за консултации и своя посланик в Украйна заради коментарите за близките връзки между Орбан и Путин.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 1
Solar Power
преди 2 години
Нашите трябва да се учат от Орбан ! На първо място в никакъв случай 90% газова и петролна зависимост от един партньо (Русия) !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
SPART
преди 2 години
Австрийския канцлер днес беше в Ново Агорьово и по негова молба срещата беше предварително закрита откъм журналисти и изявления.Вероятно е предложил да плаща в шилинги,сигурно.За пореден път се потвърждава Правилото ,че сред Недружествените държави има тарикати и голям брой ***....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 3
ing5rov
преди 2 години
Орбан е пичага и може даже и форинти да дава ... за разлика от нашите презервативи дето ни "избраха" ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още